Shutterstock

Analyse Suiker

Suikertekort dreigt door hoge vraag naar ethanol

4 November 2021 - Jeannet Pennings

Nu de brandstofprijzen 'sky high' zijn, lijkt ook het plafond van de suikerprijs nog niet bereikt. De grootste suikerexporteurs ter wereld zien in ethanol een interessante bestemming voor hun suikerriet, waardoor krapte in het suikeraanbod een reële dreiging is.

Lees Foodbusiness 30 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 30 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De wereld wordt geconfronteerd met een ongebreidelde brandstofinflatie. Voor landen als India en Brazilië – de grootste spelers op de suikermarkt – is de productie van ethanol daardoor bijzonder interessant geworden. Als zij meer suikerriet voor ethanol bestemmen, dan gaat dat logischerwijs ten koste van de suikerproductie. En dat terwijl eerder dit jaar al sprake was van een dreigend tekort op de suikermarkt.

Productie kan consumptie niet bijbenen
De Internationale Suikerorganisatie (ISO) gaat er vanuit dat de consumptie harder groeit dan de productie. Uit de meest recente cijfers blijkt dat de wereldwijde suikervoorraad tegen het einde van seizoen 2021/2022 wordt geschat op ruim 95 miljoen ton. Daarmee krimpt de voorraad met bijna 3 miljoen ton ten opzichte van seizoen 2020/2021. Verwacht wordt dat de consumptie zo'n 2,7 miljoen ton hoger ligt en dat de productie – met een stijging van slechts 0,3 miljoen ton – dit niet kan bijbenen.

Met name Brazilië drukt een grote stempel op de wereldwijde suikervoorraad. Het land had afgelopen jaren een aandeel van 33% tot 48% in de wereldwijde suikerexport. Braziliaanse suikerriettelers hebben dit jaar flinke schade opgelopen door vorst, gevolgd door extreme droogte. Hoewel regen in oktober voor enige verlichting heeft gezorgd, zal het suikeraanbod uit het Zuid-Amerikaanse land nog altijd fors lager liggen dan gemiddeld.

China verdubbelt import uit Brazilië
De drie grootmachten als het gaat om suiker (Brazilië, India en Thailand) hebben een grote export naar opkomende markten in Afrika en Azië. Met name China is een sterk groeiende afzetmarkt voor Brazilië. In de eerste acht maanden van dit jaar hebben de Chinezen hun suikeraankopen uit Brazilië verdubbeld tot 4 miljoen ton ten, opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De verwachting, volgens marktbureau IndexBox, is dat Brazilië dit jaar het exportrecord van vorig jaar zal evenaren. Dat betekent dat er zo'n 23,7 miljoen ton suiker geëxporteerd wordt.

Met de huidige oogstverwachting en de ontwikkelingen op de ethanolmarkt ligt het voor de hand dat dit exportcijfer volgend jaar een stuk lager uitpakt. "De binnenlandse markt voor ethanol en internationale markt voor suiker vechten om Braziliaans suikerriet", zegt Andy Duff, hoofd Zuid-Amerikaans onderzoek naar voedsel en agribusiness voor Rabobank. Zo meldt Bloomberg.

India gaat export meer dan halveren
Overigens loopt ook in Thailand, de één na grootste exporteur, de suikerproductie achter. India kampt al jaren met een groot suikeroverschot, maar zal dit gat slechts ten dele invullen. India heeft namelijk stevige ambities als het gaat om de ethanolproductie. Marktexperts verwachten dat de export vanuit India in 2022/2023 meer dan de helft kleiner zou kunnen zijn dan de 6 miljoen ton van dit jaar. Dan wordt het wereldwijde aanbod nog krapper.

De huidige ontwikkelingen zorgen ervoor dat de suikerprijs op een hoog niveau blijft bewegen. In oktober werd op de Liffe in Londen nog de hoogste prijs voor witte suiker in bijna vijf jaar tijd bereikt. Door bijgestelde oogstprognoses en afwachtende kopers zakte die prijs afgelopen periode iets, maar van een stevige daling is geen sprake. Begin van deze week – op 1 november – stond de Europese suikerprijs alweer op €441,57 en de rek lijkt er nog niet uit in de suikermarkt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden