Shutterstock

Achtergrond Aardgas

Gas is schaars, maar extra leveringen zijn onderweg

3 November 2021 - Redactie Foodbusiness

Het prijsverloop van gas blijft grillig. Extreme pieken, zoals we gedurende de maand oktober een paar keer zagen, lijken voor nu even achter de rug. Dat wil echter niet zeggen dat gas er goedkoper op wordt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs voor aardgas kwam woensdag 27 oktober voor de tweede keer in een maand tijd boven de $6 uit. De notering sloot op $6,22 per MMBtu. De dagen daarna zakte de prijs gestaag, waarna de notering op maandag 1 november sloot op $5,22 per MMBtu. Deze prijsdaling was van korte duur. Woensdag 3 november staat de notering voor aardgas namelijk alweer op $5,50 per MMBtu. Gas is daarmee flink aan de prijs, maar nog niet zo duur als is 2008. Toen kwam de prijs zelfs even boven de $13 per MMBtu uit.

Druk van de Russen
Er zijn twee belangrijke factoren voor de dalende gasprijzen. Allereerst zijn dat de berichten vanuit Moskou. De Russische president Vladimir Poetin zei vorige week dat er vanaf 8 november meer gas naar de Europese Unie mag worden geëxporteerd. De Russische wintervoorraad is voldoende aangevuld, waardoor er extra ruimte ontstaat voor export. Een onzekere factor daarbij is nog wel het proces rondom de goedkeuring en ingebruikname van de gaspijpleiding 'Nord Stream 2'.

Het Duitse ministerie van Economische Zaken meldde dat ingebruikname nog tot juli kan duren. Het is inmiddels geen geheim meer dat Poetin er op aandringt om de 'Nord Stream 2' zo snel mogelijk in bedrijf te stellen. De Russische president kan met het uitstellen of schrappen van gasleveringen de duimschroeven op de Europese Unie verder aandraaien. Kijkende naar de relatief krappe Europese voorraden kan Europa daar best gevoelig voor zijn, zo menen enkele analisten.

Een andere factor die in de gaten gehouden moet worden, is de levering van LNG (vloeibaar aardgas). Reuters meldt woensdag 3 november dat tien tankers uit de Verenigde Staten, Qatar en Rusland (met in totaal bijna 1,8 miljoen kuub LNG) onderweg zijn naar Nederlandse en Belgische havens. Ook Groot-Brittannië verwacht circa 1,2 miljoen kuub LNG. De leveringen staan de komende weken gepland.

Zacht weer dempt de prijs
Een grote onzekerheid op de gasmarkt blijft het weer. Bij een gemiddelde winter zijn de huidige Nederlandse gasvoorraden afdoende en houden we over. Mocht de winter echter een lange koude periode krijgen, dan worden de voorraden krap. Op korte termijn maken analisten en handelaren zich nog geen zorgen. Afgelopen week verliep relatief zacht. En, hoewel de weerberichten voor de komende twee weken kouder weer voorspellen, zijn temperaturen van om en nabij de tien graden geen reden tot zorg.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden