Shutterstock

Achtergrond Olijfolie

Markt voor olijfolie begint weer aan te trekken

28 Oktober 2021 - Kimberly Bakker

De wereldwijde handel in olijfolie is herstellende van de coronapandemie. Dat blijkt uit cijfers die de Europese Commissie bekend heeft gemaakt. Zo is de export vanuit de Europese Unie afgelopen maanden met 3% toegenomen. Ook voor teeltgebieden buiten de Europese Unie zijn de vooruitzichten goed.

De Europese Unie zal dit seizoen 2,1 miljoen ton olijfolie produceren, wat vergelijkbaar is met de productie van de voorgaande seizoenen. Dat schrijft de Europese Commissie in een kortetermijnvisie op de agrarische markten. Daarin schrijft de overheidsorganisatie ook dat de export zich herstelt naar een 'bescheiden, maar bovengemiddelde' hoeveelheid. Daarbij rekent het met een exportcijfer van ongeveer 820.000 ton. In de periode van oktober 2020 tot en met juni 2021 is de export van olijfolie al met 3% gestegen, in vergelijking tot dezelfde periode vorig jaar. De export naar de Verenigde Staten steeg in deze periode met 4%.

Hogere bedrijfskosten
Voor komende maanden is de verwachting dat bovengenoemde trend doorzet. Ook China zal komende periode meer Europese olijfolie afnemen, zo is de verwachting. Vooral het heropenen van de foodservice zal bijdragen aan een hogere export van olijfolie uit de Europese Unie. Mochten de handelsbetrekkingen met onder meer de Verenigde Staten verbeteren, dan zou de export in seizoen 2021/2022 kunnen oplopen naar 860.000 ton. Daarmee zouden Europese producenten enig marktaandeel terugwinnen.

Wel waarschuwt de Europese Commissie voor hogere bedrijfskosten komende jaren. De toenemende inflatiedruk in de Europese Unie heeft geleid tot een forse stijging van de energie-, grondstof- en verzendkosten. Daarbij helpt het niet meer dat de binnenlandse consumptie afneemt, als gevolg van een bovengemiddelde prijs. Afgelopen jaar was een prijsstijging zichtbaar van 4%. De Commissie houdt rekening met een invoer van 160.000 ton, wat ongeveer 40% minder is dan in het voorgaande seizoen. Analisten schatten dat aantal iets hoger, op 200.000 ton. Al is dat nog altijd fors lager dan in andere jaren.

Chileense productie zet record neer
Kijken we naar de ontwikkelingen buiten de Europese Unie, dan lijkt het erop dat Chili een recordopbrengst zal realiseren in oogstjaar 2020/2021. Er wordt rekening gehouden met productie van 25.500 ton olijfolie, een plus van 13% met een jaar eerder. In de komende jaren zal die hoeveelheid nog verder oplopen, zo verwachten verschillende analisten. Op dit moment bestaat 22.152 hectare in Chili uit olijfbomen, maar verdere groei is voorzien. Al is dat laatste wel afhankelijk van de beschikbaarheid van water.

De export verliep dit seizoen overigens niet zo goed als de productie. Doorgaans exporteert Chili de olijfolie in groten getale naar Brazilië, de Verenigde Staten en Canada. Afgelopen jaar lag de export echter 43% lager dan 'normaal'. De logistieke problemen als gevolg van de coronapandemie lagen hieraan ten grondslag. Chili blijft echter een geduchte concurrent op de wereldmarkt voor olijfolie, waardoor de verwachting is dat de exportcijfers wel weer herstellen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Analyse Grondstoffen

Torenhoge olijfolieprijs nu duidelijk op de terugweg

Analyse Grondstoffen

Olijfolieprijs blijft hoog na januaripiek

Analyse Grondstoffen

Oplopende olijfolieprijs zorgt voor creativiteit

Analyse grondstoffen

Torenhoge olijfolieprijs laat nog geen afzwakking zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden