Agrifoto

Nieuws Duurzaamheid

Nederland importeert meer duurzame grondstoffen

1 Oktober 2021 - Kimberly Bakker

Nederlandse importeurs van grondstoffen die buiten de Europese Unie worden geteeld, kiezen steeds vaker voor producenten die voldoen aan duurzaamheidsstandaarden. Dat blijkt uit cijfers van het Compendium voor de Leefomgeving (CLO). Vooral als het gaat om soja worden steeds vaker duurzame keuzes gemaakt.

Nederland is voor grondstoffen als palmolie, soja, koffie en cacao afhankelijk van import, zowel voor de consumptie als het gebruik in de industrie. Het merendeel van deze grondstoffen worden buiten de Europese Unie geproduceerd, waar het met aanzienlijk landgebruik gepaard gaat. "Daarvoor zijn natuurlijke ecosystemen omgezet naar landbouwsystemen. Dat leidt tot verlies van natuur en biodiversiteit", meldt het Compendium voor de Leefomgeving. "Om duurzaamheid van handel in deze grondstoffen aan te tonen wordt daarom vaak gebruik gemaakt van certificering. De productie wordt beoordeeld op bijvoorbeeld het betalen van een eerlijke prijs, aandacht voor natuur en milieu en arbeidsomstandigheden."

Aandacht voor duurzaamheid neemt toe
Uit de cijfers van het CLO blijkt dat Nederlandse importeurs wel steeds meer aandacht hebben voor die duurzaamheidseisen. Het marktaandeel van geïmporteerde grondstoffen dat is geproduceerd volgens criteria van een duurzaamheidsstandaard is sinds het begin van deze eeuw namelijk flink gestegen. Zo ligt de import voor duurzaam geproduceerde vis inmiddels uit op ruim 50%. "Dit is op basis van verkoopcijfers in supermarkten, restaurants en andere kanalen", aldus de organisatie. "Gekweekte vis maakt daarbij een steeds groter deel uit van de gecertificeerde vis. In 2016 was dat ongeveer 33% en in 2018 al bijna 50%."

Voor koffie is, na de terugval vijf jaar geleden, weer een stijging zichtbaar in het gecertificeerd marktaandeel. Twee jaar terug werd een percentage van 60% behaald. Palmolie dat wordt verwerkt in margarines, oliën, brood en banket, zuivelvervangers, melk en veevoer wordt ook steeds duurzamer ingekocht. Dat percentage staat volgens de meest recente cijfers op 90%. De grootste stijging is echter zichtbaar in soja. "Waar eerder het marktaandeel nog afnam, is in de afgelopen jaren een flinke stijging te zien. In 2017 werd voor soja met bestemming veevoerindustrie zelfs een niveau van 100% behaald", aldus het CLO.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden