Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Suiker wordt duurder nu schaarste dreigt

13 Augustus 2021 - Jeannet Pennings

De suikerprijzen zitten wereldwijd in de lift en die prijsopleving kan nog anderhalf jaar aanhouden. 's Werelds grootste suikerexporteur, Brazilië, kampt met flinke opbrengstderving door vorstschade. En dat terwijl de wereldwijde voorraden al een tekort lieten zien.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Brazilië had de afgelopen maanden te maken met drie koudegolven. De suikerrietgewassen hebben daardoor flinke vorstschade opgelopen. En de gewassen stonden er al niet zo florissant bij na de ergste droogte in negentig jaar. Reden voor brancheorganisatie Unica om de verwachte suikeropbrengst voor dit jaar drastische naar beneden bij te stellen.

In de centrale en zuidelijke regio's zijn de productieramingen gedaald tot een niveau van 490 miljoen ton. Dat is een daling van 19% ten opzichte van vorig jaar. De opbrengst per hectare komt 17,9% lager uit dan vorig jaar. Door de vorst moest het suikerriet eerder verwerkt worden om te voorkomen dat de suikergehaltes verder teruglopen.

Hoogste suikerprijs in jaren
Marktpartijen gingen eerder al uit van een fors lagere opbrengst in de tweede helft van juli, maar de recente cijfers komen nog lager uit. Directe aanleiding voor de suikerprijs om de weg omhoog in te zetten. Op de ICE-beurs in New York steeg de koers van het termijnmarktcontract dinsdag met ruim 6% naar het hoogste punt in bijna 4,5 jaar tijd. Een vergelijkbare situatie deed zich eerder al voor bij de koers voor arabica-koffie, omdat ook de koffiebonenoogst fors te lijden heeft van de Braziliaanse weersomstandigheden.

De tegenvallende oogst in Brazilië komt bovenop de reeds slinkende wereldwijde suikervoorraad. Volgens de Internationale Suikerorganisatie groeit de mondiale consumptie harder dan de productie. Er werd daarom al rekening gehouden met een suikertekort van 4,8 miljoen ton aan het einde van seizoen 2020/2021 in september. Ook de vraag naar bio-ethanol, waarvoor suikerriet als grondstof kan dienen, trekt weer aan.

Fors lagere suikerproductie
Tereos, één van de grootste suikerproducenten in de wereld, voorspelt dat de suikerproductie dit seizoen daalt naar het laagste niveau in twaalf jaar tijd. Het Franse bedrijf gaat uit van een productie van 16,6 miljoen ton in het komende seizoen. Dat is maar liefst 21% lager dan de 20,9 miljoen ton in seizoen 2020-2021. Tereos beschikt over een eigen suikerrietproductie in Brazilië en neemt voor volgend seizoen maatregelen om risico's te beperken, zoals extra irrigatie.

Het huidige sombere scenario kan volgens Pierre Santoul, CEO van Tereos in Brazilië, bijtrekken als het weer komende maanden normale regenval met zich meebrengt. Desondanks verwacht hij dat de hoge suikerprijzen nog tot achttien maanden aanhouden, zo meldt Bloomberg. En sommige analisten zien de suikerprijzen de komende weken verder stijgen als gevolg van de productievooruitzichten op korte termijn.

Ook Europese suikerprijs klimt omhoog
Overigens is de impact op de Europese suikermarkt iets minder groot. Waar de suikerprijs in New York 6% steeg, was dat op de Europese beurs in Londen 4%. De notering voor witte suiker kroop naar het hoogste niveau in amper een half jaar tijd. Woensdag 11 augustus sloot de beurs op €401,75 per ton. Dat is echter nog steeds een relatief hoog prijsniveau die al enkele maanden zichtbaar is.

Dergelijke prijzen werden vlak voor de coronacrisis voor het laatst gezien toen de suikermarkt een stevige opleving maakte. Ook de EU gaat uit van een suikertekort. De opbrengsten op het eigen continent liggen naar verwachting dit seizoen 11% lager dan vorig jaar. De EU-suikervoorraad bedroeg eind april circa 7,2 miljoen ton. Dat is 2 miljoen ton minder dan vorig jaar.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden