Shutterstock Dit is een inside artikel, bestemd voor abonnees. In het kader van onze lancering kunt u tijdelijk alle inside content gratis inzien. Zodra dit stopt doen wij graag een scherpe aanbieding.

Analyse Koffiebonen

Koffiebonen blijven flink in prijs stijgen

23 Juli 2021

Nieuwe problemen rondom de oogst in Brazilië zorgen ervoor dat de prijzen van koffiebonen blijven stijgen. Deze week steeg arabica-koffie op de Intercontinental Commodity Exchange (ICE) in New York naar het hoogste prijsniveau in ruim zes jaar tijd.

Arabica-bonen zijn goed voor ongeveer 60% van de wereldwijde koffieproductie. De belangrijkste producerende landen zijn Brazilië, Colombia, Indonesië en Ethiopië. Met een aandeel van ongeveer 35% in de wereldwijde productie is Brazilië wel veruit de grootste speler. Niet gek dus dat de oogstverwachting in het land grote impact heeft op de mondiale prijsvorming.

Vorst bovenop droogte
Recentelijk schreven we al over ernstige droogte in Brazilië wat een prijsopdrijvend effect had. Dit in combinatie met zware regenval in Indonesië zorgt voor de kleinste mondiale koffievoorraad in tien jaar tijd. Vorst in Brazilië doet daar nu nog een schepje bovenop. Telers in het land worden geconfronteerd met de koudste weersomstandigheden van de afgelopen 25 jaar. De oogstopbrengsten komen daardoor verder onder druk te staan.

Koffiebomen zijn extreem vorstgevoelig. Vorst kan de bladeren en takken beschadigen. In Brazilië is dat op veel plantages nu al het geval terwijl er nog een koufront op komst is. Koffiebomen hebben een cyclus van twee jaar. Voor de oogst van 2022 betekent dit dat de opbrengstverwachtingen in Brazilië nu afnemen, waardoor het lastig wordt om de huidige kleine koffievoorraad weer op peil te krijgen.

1 tot 2 miljoen zakken minder
Daar komt nog bij dat er zorgen zijn over de terugkeer van La Niña, wat de droogte in het land zal verergeren. Experts schatten in dat de actuele weersomstandigheden in Brazilië voor een krimp zorgt van één tot twee miljoen zakken koffiebonen in seizoen 2022/2023, zo meldt Bloomberg.

Arabica-koffiefutures noteerden dinsdag 20 juli in New York 165.50 dollarcent per pond. Daarmee steeg de prijs op één dag bijna 8%. De rek bleek er nog niet uit, want naarmate de week vorderde bleven de prijzen verder oplopen naar het hoogste niveau sinds 2014.

Coffee Futures US

De koffieprijzen, die al acht maanden achtereen een stijgende trend laten zien, bereiken hiermee een nieuw record. Volgens de International Coffee Organization (ICO) werd op de beurs in New York in de maand juni gemiddeld nog een prijsniveau van 156.43 dollarcent per pond behaald, wat 2,6% hoger was dan de voorgaande maand. Ook de tweede grote koffiesoort Robusta laat een opgaande prijsbeweging zien.

Kopje koffie mogelijk duurder
Het is afwachten wat de koffiebranche en uiteindelijk de consument zal merken van de ontwikkelingen op de koffiemarkt. Grote inkopers werken met langetermijncontracten en zullen voorlopig ingedekt zijn. Maar met de geschetste vooruitzichten kan het niet anders dan dat ons kopje koffie over het algemeen duurder wordt.

foodbusiness.nl

Jeannet Pennings

Jeannet Pennings is journalist met een agrarische achtergrond en een brede interesse in de foodsector. Als redacteur bij Foodbusiness voorziet zij de businessprofessionals uit de voedingswereld van nieuws, analyses, interviews en achtergronden.
Dreigende krapte drijft koffieprijs op

Analyse Grondstoffen

Dreigende krapte drijft koffieprijs op

Suiker wordt duurder nu schaarste dreigt

Analyse Grondstoffen

Suiker wordt duurder nu schaarste dreigt

Grondstoffenmarkt stijgt naar vijfjarig hoogtepunt

FB TV Grondstofupdate

Grondstoffenmarkt stijgt naar vijfjarig hoogtepunt

Brazilië exporteert meer koffie dan ooit

Achtergrond Koffie

Brazilië exporteert meer koffie dan ooit

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief