Shutterstock

Analyse Mayonaise

Mayonaise duurder door hoge prijs van sojaolie

5 Augustus 2021 - Kimberly Bakker1 reactie

De wereldwijde uitbraken van het coronavirus hebben de grondstoffenmarkten op z’n kop gezet, met historisch hoge noteringen voor onder meer soja, tarwe, maïs en koolzaad. Een van de grootste stijgers van de afgelopen maanden is sojaolie. En dat heeft gevolgen voor de consumentenprijs van mayonaise.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Grondstoffen als ruwe olie, palmolie en sojaolie zijn sinds de start van de coronapandemie flink in prijs gestegen. Dit in combinatie met de fors hogere transport- en verpakkingskosten, zorgt ervoor dat veel voedingsmiddelenproducenten gedwongen worden om hun prijzen te verhogen. Zo ook multinational Unilever. De voedingsmiddelengigant meldde een paar maanden terug dat het de prijzen voor onder meer toiletartikelen, schoonmaakproducten en saladedressings met 'eencijferige percentages' verhoogt. Alleen zo kan Unilever de winstgevendheid op peil houden, stelt het.

Notering voor sojaolie naar hoogtepunt
Een van de grootste stijgers op de grondstoffenmarkt is sojaolie. In de maanden voor de wereldwijde uitbraak van het coronavirus schommelde de prijs voor sojaolie al jaren tussen de $700 en $705 per ton. Kortom: de notering was redelijk stabiel, met weinig uitschieters. In februari 2020 – vlak voor de coronacrisis – stond de notering op de CBoT in Chicago op gemiddeld $680 per ton. Na een kortstondige dip tot $565 per ton in maart werd de weg naar boven ingezet. En van die stijgende lijn is de notering tot op heden nog niet afgeweken. Eind 2020 lag de notering al op $880 per ton, om vervolgens het nieuwe jaar te starten op ruim $900 per ton. En vandaag de dag $1.424 per ton. Het hoogste niveau ooit.

Dat de notering van sojaolie zo fors gestegen is, heeft onder meer te maken met de koopwoede vanuit China. Als gevolg van de uitbraken van Afrikaanse varkenspest is de varkensstapel in dat land afgelopen jaren gedecimeerd. Inmiddels is het land druk bezig met de wederopbouw en daar is heel veel veevoer voor nodig. Niet alleen de wereldmarkt voor sojaolie wordt leeggekocht, ook maïs, tarwe en koolzaad zijn populair. Hierdoor is de sojamarkt zo krap geworden dat voorraden die doorgaans voor humane consumptie bestemd zijn, alsnog worden opgeslokt door de veevoerindustrie.

Mayonaise lijdt onder hoge sojaolieprijs
Bovenstaande heeft gevolgen voor de prijs van mayonaise. Sojaolie is namelijk een van de hoofdbestanddelen in mayonaise, waaronder in het bekende 'Hellmans Mayonaise'. Unilever (eigenaar van Hellmans) en Restaurant Brands International melden al hogere inkoopprijzen voor mayonaise te ondervinden. Ook het Japanse Kewpie ziet dat. Dit bedrijf heeft zelfs al aangegeven de prijs van mayonaise met 10% te moeten verhogen om de marges gelijk te houden aan voorgaande jaren.

Hoewel de prijsstijging in veel gevallen op dit moment nog niet doorgevoerd is richting de consument, verwachten analisten wel dat dit op korte termijn zal gebeuren. Dat betekent dat de Nederlandse consument nog meer moet betalen voor mayonaise, een product waarvan de prijs afgelopen jaren ook al flink gestegen is. In 2007 betaalden we nog €0,90 voor een pot Calvé mayonaise, twee jaar later was dat €1,39 en inmiddels is de consument al gauw €2,50 per pot kwijt. Daar zal dit jaar dus nog een schepje bovenop komen, zo is de verwachting.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden