Shutterstock

Analyse Honing

Wisselvallig weer nadelig voor honingproductie

26 Juli 2021 - Kimberly Bakker

Het wisselvallige, koude en vooral natte voorjaar heeft zijn sporen nagelaten als het gaat om de productie van honing in Nederland, bleek afgelopen week. Er kon dit voorjaar bijvoorbeeld geen druppel honing worden geoogst bij imkerij De Traay in Lelystad, een van de grootsten van ons land. Zij zijn niet de enige. In vrijwel heel de Europese Unie neemt de honingproductie af. En dat zorgt voor ongeregeldheden in de prijsvorming.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Europese Unie is de op één na grootste producent van honing, met een gemiddelde productie over de afgelopen vijf jaar van ongeveer 280.000 ton. Dat is 12% van de wereldwijde productie. China staat bovenaan de lijst, met een gemiddelde van 444.000 ton (24%). De Europese Unie telt ruim 615.000 imkers en bijna 19 miljoen bijenkorven. Hoewel dat bijna 4% meer is dan een jaar eerder, laat de productie van honing in de Europese Unie een daling zien. Dat is overigens niet voor het eerst, maar gebeurt al jaren op rij.

Alarmbellen gaan af
In de Europese Unie kwam de honingproductie drie jaar geleden uit op 240.000 ton. Een jaar later was dat 231.000 ton. Het is een groot verschil met het gemiddelde van 280.000 ton. Volgens landbouworganisatie Copa-Cogeca is de oogst in Europa afgelopen jaren met 40% afgenomen. Maar ook buiten de Europese Unie is dit beeld zichtbaar. Zo lag de honingoogst in China drie jaar terug nu op 447.000 ton en het jaar daarvoor zelfs nog op 540.000 ton. Ook in de Verenigde Staten is de productie van honing jaar na jaar gedaald: van 80.000 ton in 2010 naar 70.000 ton in 2019, blijkt uit cijfers van marktbureau Tridge.

De vraag daarentegen blijft goed tot stabiel, waardoor steeds meer honing geïmporteerd moet worden. Het merendeel van de geïmporteerde honing in de Europese Unie komt uit Oekraïne. Bij Copa-Cogeca gaan de alarmbellen af bij bovenstaande cijfers. "Er is dringend hulp nodig vanuit de Europese Commissie." De daling in de productie heeft voornamelijk te maken met klimatologische omstandigheden, zoals droogte en hitte. "Hierdoor wordt de bloeitijd van planten sterk ingekort." En die problemen zijn niet alleen een probleem voor de ruim 615.000 imkers. "Miljoenen boeren dreigen straks in de knoop te komen met de bestuiving van gun gewassen. En dan hebben we het nog niet eens over het ecosysteem gehad."

Prijsvorming ontregeld
Daarnaast zorgt die hoge import uit Oekraïne ervoor dat de binnenlandse markt onder druk komt te staan. Dat is niet alleen in Nederland het geval, maar ook in Duitsland, Frankrijk en België. Honing is schaars in Noordwest-Europese landen en dus duur (ook vanwege de hoge kwaliteitseisen). In Oekraïne liggen de prijzen laag en dus wordt steeds vaker gekozen voor product van mindere kwaliteit uit die landen. Het is funest voor bijenhouders in Noordwest-Europese landen. Copa-Cocega wil dat deze praktijken worden verboden en dat alleen nog in 'noodgevallen' tegen een veel lagere prijs mag worden geïmporteerd uit Oost-Europa.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden