Shutterstock

Nieuws CBS

Economie krimpt derde kwartaal 0,2 procent

15 November 2022

Het bruto binnenlands product (bbp) is in het derde kwartaal van dit jaar met 0,2% gedaald in vergelijking met het tweede kwartaal. Dat meldt het CBS. De economische krimp wordt vooral veroorzaakt door minder investeringen (-1,7%). Vooral in woningen en infrastructuur is minder geïnvesteerd. Op jaarbasis is de economie nog wel gegroeid.

De overheidsconsumptie daalde ook een fractie, terwijl huishoudens 0,1% meer besteedden dan een kwartaal eerder. De export en import van goederen en diensten namen met respectievelijk 0,9% en 1% toe. De financiële dienstverlening, handel, vervoer en horeca en de bouwnijverheid droegen het meest negatief bij aan de economische ontwikkeling. Zakelijke dienstverlening leverde de meest positieve bijdrage.

Het economisch beeld is de afgelopen maanden negatiever geworden, zegt hoofdeconoom van het CBS Peter Hein van Mulligen tijdens een toelichting op de cijfers. "Veel indicatoren laten een verslechtering zien, wat kan duiden op laagconjunctuur. Het volgend kwartaal zullen we zien of de krimp in het derde kwartaal een incident was of zich voortzet."

Economie EU groeit licht en VS iets harder
De economische groei van de hele EU was +0,2%. "In de meeste andere landen van de Europese Unie zat de groei in het derde kwartaal dicht bij de nul", aldus Van Mulligen. In België kromp de economie met 0,1%. In Frankrijk en Duitsland was er een lichte groei van respectievelijk 0,2% en 0,3%. De Britse economie kromp licht (-0,2%). De Amerikaanse economie groeide na twee kwartalen van krimp weer met 0,6%.

Economische groei op jaarbasis 3,1%
Het bbp was in het derde kwartaal van 2022 3,1% groter dan een jaar eerder. Vooral het handelssaldo, de consumptie door huishoudens en de investeringen droegen bij aan deze groei. In het derde kwartaal van 2021 waren er nog coronamaatregelen.

CBS heeft ook cijfers over de export naar buiten gebracht. Het volume van de goederenexport was in september 2,9% groter dan in september 2021. Dat is een iets grotere groei dan in de voorgaande twee maanden. Er werden vooral meer transportmiddelen, machines en apparaten uitgevoerd. Het volume van de goederenimport was in september 0,6% groter dan in september 2021.

Omstandigheden export november minder gunstig
Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in november minder gunstig dan in september. Dat komt vooral doordat de ontwikkeling van de reële wisselkoersen ongunstiger was. Verder is het producentenvertrouwen van Duitsland en de eurozone verslechterd. Ook het oordeel van de Europese en Nederlandse ondernemers over de buitenlandse orderportefeuille verslechterde. De jaar-op-jaargroei van de Duitse industriële productie was echter groter dan een maand eerder, aldus CBS.

Huishoudens besteden meer dan in september 2021
In september 2022 hebben huishoudens 2,2% meer besteed (voor prijsveranderingen gecorrigeerd) dan in september vorig jaar. Net als in voorgaande maanden werd er meer uitgegeven aan diensten, maar minder aan goederen. Van Mulligen: "Met andere woorden: minder spullen, meer beleving." De culturele en recreatieve sector profiteert volgens hem nog steeds van inhaaluitgaven van Nederlanders die er in de coronajaren maar weinig op uit konden. 

Op de arbeidsmarkt lijkt het dat de grote spanning eraf is, aldus de hoofeconoom. In het derde kwartaal van dit jaar nam het aantal vacatures met 17.000 af ten opzichte van het tweede kwartaal. "Met 449.000 vacatures is het totale aantal openstaande vacatures nog steeds erg hoog." Bij de werkloosheid sloeg een langdurige afname juist om in een stijging. Er kwamen 45.000 werklozen bij. De krapte is wel iets minder, maar nog steeds ongekend hoog, aldus Van Mulligen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
foodbusiness.nl

Linda van Eekeres

Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Opinie Joost Derks

Kwestie van tijd voor pond nieuwe klappen krijgt

Nieuws Rente

ECB kondigt historische renteverhoging aan

Nieuws Prognose Rabobank

Sterke daling koopkracht stokt economische groei

Opinie Edin Mujagić

Inflatie in Nederland klimt verder omhoog

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief