Shutterstock

Nieuws Startups

Startups halen miljoenen op, food populaire keuze

30 Mei 2022 - Redactie Foodbusiness

Nederlandse startups en scale-ups hebben in het eerste kwartaal van dit jaar €811 miljoen aan durfkapitaal opgehaald. Dat is ruim €60 miljoen meer dan het eerste kwartaal van 2021, waarmee een nieuw record is gevestigd. Het aantal afgesloten deals groeide in deze periode met 38% tot 123. Vooral startups in duurzame voeding en de zogeheten Life Science zijn populair.

Dit blijkt uit het Quarterly Startup Report, een driemaandelijkse data-analyse van Dealroom.co, Golden Egg Check, KMPG, de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM's), Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), Dutch Startup Association (dSa) en Techleap.nl. Deze partijen zien wel een neerwaartse trend in de zogeheten vroege fase investeringen, oftewel investeringen onder de €1 miljoen. In de fase daarna, deals tussen de €1 en €4 miljoen, zit een groei in het volume aan investeringen. 

Investeerders hebben daarbij een oogje op innovatieve bedrijf in Life Science en Sustainable Food. In een verklaring noemen de initiatiefnemers voorbeelden als biotechbedrijven Leyden Labs en Ambagon, die respectievelijk €125 en €75 miljoen aan kapitaal aantrokken. Indoor farmingbedrijf PlantLab en insectenfabriek Protix haalden elk €50 miljoen op. "We zijn ontzettend blij met de funding. Het valt ons op dat het verkrijgen ervan nu gek genoeg gemakkelijker gaat, nu we het over substantiële bedragen hebben, dan in de beginjaren het geval was. Ik zou investeerders willen oproepen tot wat meer coulance richting beginnende ventures, die op zoek zijn naar startkapitaal. Het kan maar zo zijn dat je daarmee een toekomstige multinational in het zadel helpt", zegt Eelco Ockers, CEO van PlantLab in de verklaring. hierover. 

In 2021 werd er in totaal €5,3 miljard euro geïnvesteerd. Dat is drie keer zoveel als de €1,7 miljard in 2020 en het dubbele van de investeringen in 2019. Naar verwachting zet de groei zich voort in 2022, melden de initiatiefnemers. Uit deze data halen zij geen signalen te halen dat de venture capital markt afkoelt.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden