Shutterstock

Nieuws Food

'Houd inzicht en laat je niet verrassen'

26 Januari 2022 - Kimberly Bakker

Bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie kampen met flink wat uitdagingen. Het merendeel wordt veroorzaakt door de coronapandemie. Denk aan logistieke verstoringen, hoge grondstofkosten, problemen in de toeleveringsketen en de gestegen inflatie. Bart de Ruiter en Joost Derks geven in een webinar een aantal tips en tricks om deze uitdagingen het hoofd te bieden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De logistieke sector ligt momenteel behoorlijk op z'n gat. Dit probleem is echter niet volledig ontstaan door de coronapandemie. "Dit speelde daarvoor al. De coronacrisis heeft de situatie louter in een stroomversnelling gebracht", aldus Bart de Ruiter van Explect. "Er komen bijvoorbeeld al jaren steeds meer megaschepen en die zijn voor havens lastig te lossen. Ook het just in time leveren, zorgt nu voor problemen. Net zoals het feit dat rederijen al jaar op jaar verlies lijden. Volgens mij zijn er maar twee grote partijen die afgelopen jaren winst hebben geboekt."

De combinatie van deze zaken én de coronapandemie zorgt vandaag de dag voor recordhoge prijzen. De World Container Index van Drewry staat op $9.698 per 40 voets container. Dat is 82% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Een uitdaging voor alle bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie die exporteren of importeren. En dan komen daar de gestegen arbeidskosten nog eens bovenop. "De centrale banken kunnen gemakkelijk spreken van een tijdelijke prijsstijging, maar hoe tijdelijk is die? De stijging in de loonkosten is immers niet tijdelijk", vertelt Joost Derks van iBanFirst.

'Houd inzicht en laat je niet verrassen'
De stijging van de inflatie is deels veroorzaakt door de coronapandemie – en bijbehorende zaken als hoge transportkosten, dure grondstoffen en productieverstoringen – en deels door het ruime beleid van de centrale banken. "Dat laatste is niet vreemd. De centrale banken wilden de inflatie afgelopen jaren immers opkrikken", stelt Derks. Maar hoe bied je die zaken het hoofd? "Laat je niet verrassen, is het belangrijkste. Zorg dat je de risico's kent. Wie die kent, voorkomt onnodige verliezen", vertelt Derks. Hij benadrukt wel dat je je hier niet blind op moet staren. Belangrijk is om te kijken naar de verhouding tussen risico en rendement. "Hoe groot is het valutacomponent in mijn prijsstelling? Stel jezelf die vraag."

De Ruiter vertelt dat het belangrijk is om inzicht te krijgen. "Inzicht in waar je zending is, maar ook inzicht in hoe de prijzen bewegen." Plannen is daar een onderdeel van. "Wil je in de zomer verkopen? Bestel dan uiterlijk eind februari je spullen", aldus De Ruiter. En misschien wel het belangrijkste van alles: evalueer. Zowel Derks als De Ruiter ziet dat als belangrijk. "Alles verandert. Ik stel daarom altijd voor om periodiek de zaken te evalueren", sluit Derks af.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden