Shutterstock

Analyse Energie

Gasprijs komt amper van zijn plek

25 Oktober 2023 - Matthijs Bremer

De gasprijs was deze week erg stabiel, maar de rust was ver te zoeken. Deze week hielden factoren die de prijs verlagen en verhogen elkaar in balans. Zo duwt de oorlog in Israël de prijs omhoog, terwijl een deal tussen de vakbonden en Chevron de prijs drukt. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasprijs bleef deze week behoorlijk in balans met constante noteringen van net boven de €50. Op donderdag 19 oktober stond de gasprijs op de laagste prijs van de week, bij een stand van €50,17. De hoogste notering was net iets meer dan €1 hoger en kwam maandag 23 oktober uit op €51,28.

Het opwaartse momentum lijkt voornamelijk het gevolg van de oorlog in Israël. Het Israëlische Tamar-gasveld is nog altijd afgesloten en de vrees voor de wereldwijde consequenties groeien. Zo zijn analisten bang dat de LNG-productie van Egypte vastloopt. Daarnaast lijkt de oorlog een risico voor Qatarese LNG-schepen die door de Straat van Hormuz varen. Vooral dit laatste zou funest kunnen zijn voor de Europese gasmarkt, aangezien Europa steeds meer vloeibaar gas uit het land importeert. Dinsdag 19 oktober kwamen daar nog problemen rond de Noorse gassector bovenop. Rond het Dvalin- en Visund-veld zijn verstoringen ontstaan, waardoor de afzet uit het land met 10 miljoen kubieke meter daalde.

Prijsdruk
Daartegenover staan ook factoren die voor druk op de markt zorgen. Vorige week werd bekend dat Chevron tot een nieuwe deal is gekomen met de vakbonden. Als gevolg van de deal hebben de vakbonden direct opdracht gegeven om de stakingen in de Australische LNG-sector te beëindigen. Daarmee lijkt er voor de tweede keer een einde te zijn gekomen aan de saga die al sinds augustus ettert. Sinds die tijd hingen stakingen bij het bedrijf constant boven de markt en twee keer besloten de werknemers het werk stil te leggen.

Eerder leek de deal tussen beide partijen al rond, maar op het laatste moment besloten de Australische vakbonden zich terug te trekken. De bonden beschuldigden Chevron er namelijk van op het laatste moment van afspraken af te willen. Met de (dreiging van) de stakingen kwam er stevige druk op zo'n 7% van de wereldwijd verhandelde LNG. Door de spanning zijn de internationale gasprijzen in augustus met 35% gestegen. Op het moment lijkt de druk wat van de ketel, maar het is nog niet gezegd dat de stakingen definitief ten einde zijn. De Australische vakbonden hebben namelijk al aangegeven dat ze de staking hervatten als Chevron nog eens probeert de deal eenzijdig te wijzigen.

Daarnaast zorgt het zachte weer voor een lagere gasprijs. Volgens de huidige weersverwachtingen blijft het bovengemiddeld warm tot begin november. Daardoor valt de Europese gasvraag een stuk lager uit dan je in deze tijd van het jaar zou verwachten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden