Shutterstock

Analyse Energie

Elektriciteitsmarkt behoorlijk volatiel

18 April 2023 - Matthijs Bremer

De elektriciteitsmarkt was deze week behoorlijk volatiel. Door grote verschillen in de productie van hernieuwbare energie verschilden de elektriciteitsprijzen zowel op uur- als dagbasis flink. Daarnaast heeft Duitsland de laatste kerncentrales afgeschakeld. Volgens deskundigen kan deze stap de elektriciteitsprijs in heel Europa opdrijven.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niet alleen volatiliteit typeert de markt. Na de stevige dalen van twee weken geleden vond de elektriciteitsprijs vorige week weer zijn weg naar boven. Aan het begin van de week bleef de stroomprijzen relatief laag. Op dinsdag 11 april werd elektriciteit nog voor €58,72 verhandeld. Daarna schommelde de prijs ongeveer tussen de €75 en €125. Op vrijdag 14 april was de stand op de EPEX het hoogst. Op die dag noteerde de stroomprijs €126,26.

De grote verschillen zijn deze week met name veroorzaakt door grote verschillen in de productie van groene energie. Op sommige momenten was er sprake van zeer lage negatieve prijzen en op andere momenten viel de prijs juist hoog uit. Op die moment was er namelijk veel fossiele brandstof nodig was om in de elektriciteitsvraag te voorzien. Zo zakte de prijs op donderdag voor enkele uren tot rond de -€50 per uur, maar bleef de prijs vrijdag de hele dag positief. Op sommige momenten bleek het aanbod uit hernieuwbare bronnen zo klein dat Tennet gedwongen werd noodvermogen in te zetten. Desalniettemin is het langetermijnperspectief op de elektriciteitsmarkt relatief rustig. Een constante gasprijs van net boven de €40 zorgt voor een stabiele basis van de elektriciteitsprijs. Met name de stabiele LNG-aanvoer zorgt voor stabiliteit op de gasmarkt.

Sluiting Duitse kerncentrales
Daarnaast heeft Duitsland deze week zijn laatste drie kerncentrales gesloten. Traditioneel had Duitsland zeventien kerncentrales, maar in 2002 besloot de Duitse regering om de energiebron uit te faseren. Meerdere malen werd vanuit Berlijn besloten om de sluiting uit te stellen, maar na de ramp bij Fukushima in 2011 besloot de Duitse regering alle kerncentrales definitief te sluiten.

Toch was niet de hele Duitse politiek enthousiast. De liberale FDP opperde nog om de kerncentrales in verband met de gascrisis langer open te houden, maar de sociaaldemocratische SDP en Groenen leken niet bereid om over dit thema te onderhandelen. Vooral voor de Groenen bleek het uitstellen van de sluiting niet onderhandelbaar en dat mag niet verbazen. De partij is namelijk hoofdzakelijk opgericht als partij tegen kernenergie.

Volgens de deskundigen gaan we ook in Nederland een hogere prijs betalen. Ongeveer 6% van de Duitse energie werd tot voor kort door kerncentrales opgewekt. Als er in Nederland tekorten ontstaan zal het voor Nederland duurder worden om stroom uit Duitsland te importeren.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden