Shutterstock

Analyse Energie

Elektriciteit blijft aan de prijs ondanks zon en wind

24 Mei 2022 - Eric de Lijster

De prijs van elektriciteit is de afgelopen week stabiel hoog gebleven. De koers op de Epex Spot bleef net boven de €200 per MWh bewegen, met de traditionele dip in het afgelopen weekend. De zorgen over de overbelasting van het huidige stroomnet, vooral door de input vanuit zonnepanelen (zonPV) nemen echter toe.  

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De koers van elektriciteit heeft ook de afgelopen week geen grillige bewegingen gemaakt. Twee weken terug tendeerde de prijs stevig onder de €200 per MWh, het niveau waar de koers al geruime tijd rond beweegt. Onder meer de zonovergoten dagen drukten de prijs naar een niveau van rond de €160 per MWh. Begin vorige week, met dagen met aanzienlijk meer bewolking, liep de prijs weer op naar een niveau van rond de €210 per MWh. 

Hoewel de zon het de laatste dagen geregeld liet afweten, levert zonPV nog veruit het hoogste aandeel aan hernieuwbare energie in de mix van afgelopen week. Uit cijfers die Martien Visser, hoogleraar energietransitie, publiceerde blijkt dat van alle gebruikte energiebronnen ruim 40% afkomstig was van hernieuwbare energie. Van dit aandeel bestaat weer de helft uit zonPV en een kleine 13% uit windenergie. Het is de afgelopen weken al meerdere keren voorgekomen dat Nederland enkele uren volledig werd voorzien van elektriciteit uit zon en wind. Opvallend genoeg bestond bijna de helft van de elektriciteitsproductie uit aardgas, terwijl daar juist politieke druk wordt uitgeoefend om hier spaarzaam mee om te gaan. De Nederlandse kolencentrales staan echter nog steeds uit, waardoor er weinig alternatieven voorhanden zijn. 

Stroomnet kraakt en piept
Zo'n 10% van de Nederlandse stroomvraag wordt gemiddeld genomen ingevuld door zonPV. Dit is volgens Visser het hoogste aandeel in de EU. Binnen acht jaar moet dit volgens de plannen van de Europese Commissie naar minimaal 20%. Daar ligt een uitdaging, want het huidige stroomnet piept en kraakt in zijn voegen. Uit onderzoek van vastgoedadviseur Savills blijkt dat in ruim eenderde van de gemeenten niet of nauwelijks meer plek is op het stroomnet. Nieuwe distributiecentra, bedrijfspanden en datacenters krijgen daardoor in veel gevallen geen aansluiting, zo meldt BNR. De vertraging kan oplopen tot jaren. Ook voor zonnepanelen kan dit gevolgen hebben met terugleveren. 

Netbeheerder Liander heeft aangekondigd het elektriciteitsnetwerk de komende jaren flink te verzwaren. Over ruim 25 jaar, in 2050, moet de capaciteit zijn verdubbeld. Heel voorspoedig verloopt deze uitbreiding vooralsnog niet, want veel tijd gaat verloren aan procedures en vergunningstrajecten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden