Shutterstock

Analyse Electriciteit

Goede week voor productie van groene stroom

12 April 2022 - Redactie Foodbusiness

De prijs van elektriciteit heeft deze week geen gekke sprongen gemaakt. Dat komt voor een deel door het relatief grote aanbod van duurzame energie. Eerst het winderige en later het zonnige weer hebben daarin een rol gespeeld. Desondanks blijft ook steenkool een factor van betekenis deze week.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De EPEX-spotnotering voor elektriciteit bereikte dinsdag 5 april het hoogste niveau van de afgelopen week: €239,18 per MWh. Zaterdag 10 april sloot de koers op €180,90 per MWh. Dat was de laagste prijs. De prijsfluctuaties zijn daarmee binnen de perken gebleven, al blijft stroom wel onverminderd duur.

In Nederland werd, volgens gegevens van energieopwek.nl, afgelopen week 54% van de verbruikte elektriciteit duurzaam opgewekt. Dat is een record in Nederland. Toch werd afgelopen dagen ook pijnlijk duidelijk dat de rol van kolen nog niet is uitgespeeld in de Europese elektriciteitsvoorziening. Na dagen onderhandelen zijn Europese lidstaten eruit en wordt de sector in de sancties tegen Rusland niet langer ontzien. De eerste stap die op dit terrein wordt gezet, is een verbod op kolenimport uit Rusland. Daar was binnen de Europese Unie flink wat discussie over. Vooral in Polen en Duitsland nemen kolen nog een prominente plaats in de energiemix in.

Symbolische daad
Verschillende critici menen dat het verbod vooral symboolpolitiek is. De Russische begroting is voor zo'n 40% afhankelijk van de export van olie en gas. Steenkool speelt voor export een ondergeschikte rol. Daarnaast heeft de Europese Unie ook eigen steenkoolvoorraden en hoewel diverse mijnen gesloten zijn, is er ruimte om op niet al te lange termijn de productie op te voeren. Het Kremlin meldt in een reactie dan aan andere bestemmingen te leveren. Hoe dan ook, experts zien het embargo vooral als testcase voor een eventueel vervolg met eerst olie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden