Shutterstock

Nieuws Rabobank

Foodproducent kan inflatie niet meer absorberen

8 December 2021 - Linda van Eekeres

De kosteninflatie is zo hoog dat foodproducenten en supermarkten deze niet meer kunnen absorberen, zo stelt Rabobank in de nieuwe kwartaalpublicaties. Uiteindelijk zal de consument hierdoor te maken krijgen met stijgende prijzen. Die consument kan vervolgens kiezen voor goedkopere producten, winkels of restaurants en meer te letten op aanbiedingen.

"De supply chain van de voedingsindustrie bevindt zich in dynamische, maar onzekere tijden", meldt Rabobank. De foodservice en toeleveranciers krijgen harde klappen door de (avond-)lockdown. Tegelijkertijd plust de foodretail en groeit het thuisbezorgen van boodschappen en warme maaltijden. De kostprijsstijgingen in de keten zijn fors door schaarste aan arbeid, verstoringen in logistiek en stijgende grondstof- en energieprijzen.

Deze kosteninflatie is te hoog om volledig door voedingsproducenten en supermarkten te worden geabsorbeerd. "Uiteindelijk zal ook de consument stijgende voedselprijzen ervaren. De laatstgenoemde kan de impact van de hogere prijzen verzachten door te kiezen voor goedkopere producten, winkels of restaurants en meer te letten op aanbiedingen", aldus Rabobank-economen.

Corona en inflatie remmen economische groei
De nieuwe golf aan coronabesmettingen en hoge inflatie remmen komend jaar de economische groei, verwacht Rabobank. De Nederlandse economie groeit dit jaar naar verwachting met 4,5%. In 2022 wordt een economische groei verwacht van 2,9%. Dit is lager dan eerder geraamd, als gevolg van de strengere coronamaatregelen en een hoger dan verwachte inflatie.

De inflatie komt komend jaar naar verwachting uit op 3,8% en het jaar erop op 2,1%. In het najaar van 2022 daalt de inflatie waarschijnlijk fors. In veel sectoren drukken personeelstekorten de groei. De Nederlandse economie lijkt wel steeds beter in staat om zich aan te passen aan de coronacrisis, stellen de economen. 

De inflatie is de afgelopen maanden enorm opgelopen. Met 5,6% was de inflatie in november het hoogst in veertig jaar tijd (jaar-op-jaar). Energie draagt voor 60% bij aan dit hoge inflatiecijfer en Rabobank verwacht dat de benzine-, gas- en elektriciteitsprijzen komende periode hoog blijven. Hoge grondstoffenprijzen zorgen ook voor oplopende voedselprijzen. Vanaf het komende najaar daalt de inflatie naar verwachting, omdat de kostenstijging voor energie van eind 2021 dan uit de cijfers loopt. Rabobank verwacht wel dat de inflatie komende jaren rond de 2% blijft hangen.

Krimp particuliere consumptie
Transactiedata van de bank laten zien dat de groei van de particuliere consumptie (jaar-op-jaar) al aan het afzwakken is. Er wordt een lichte kwartaal-op-kwartaal-krimp van de particuliere consumptie met 0,5% verwacht in het eerste kwartaal.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Rabo-topman: Voeding in winkel is te goedkoop

FB TV Valuta met Laurens Maartens

Lagere rente laat langer op zich wachten

Opinie Thomas de Caluwe

Minder renteverlagingen in eurozone dan verwacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden