1000 Words / Shutterstock.com

Nieuws Retail

Britse voedselketen onder druk door CO2-tekort

20 September 2021 - Wouter Baan

In het Verenigd Koninkrijk is een nijpend tekort ontstaan aan CO2 en dat raakt de voedselketen. Het is niet onwaarschijnlijk dat dit resulteert in lege schappen.

De sluiting van twee kunstmestfabrieken in het Verenigd Koninkrijk, als gevolg van de hoge gasprijzen, leidt tot een fors lagere CO2-productie. Dit bijproduct wordt dankbaar afgenomen door slachterijen, die er dieren mee bedwelmen tijdens het slachtproces. Ook drankfabrikanten gebruiken CO2, voor het toevoegen van koolzuur aan bier en frisdranken. Daarnaast wordt CO2 gebruikt om voedsel te verpakken.

Lege schappen
Door het dreigende CO2-tekort hangen er donkere wolken boven de Britse voedselketen. Belangenbehartigers in de vleessector melden dat sommige slachterijen slechts voorraad hebben tot eind van de week. Alternatieven om dieren te bedwelmen, zijn er niet. Dit betekent dat de vleesverwerking mogelijk zeer spoedig tot stilstand komt. Ook Britse veehouders volgen de situatie nauwlettend. Wanneer het slachtproces stagneert, kan het vee niet weg en dreigen overvolle stallen. Dit met alle gevolgen van dien.

In deze tijd van het jaar worden de nodige voorbereidingen getroffen voor het produceren van kalkoenen, die bovenaan prijken op het kerstmenu van de Britten. Slachterijen zeggen dat dit feest niet doorgaat, mits er niet snel een oplossing wordt gevonden. Er wordt naar de overheid gekeken om dit probleem op te lossen.

Meer problemen
Los van het CO2-tekort kampt, de Britse voedselsector met veel problemen. Onder andere door een gebrek aan personeel. Als gevolg van de brexit zijn veel arbeidsmigranten vertrokken. De dreigende lege schappen dwongen brexit-minister David Frost er al toe om meerdere maatregelen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk opnieuw uit te stellen. Een van die maatregelen zijn de grenscontroles die in januari van kracht zouden gaan. Voor exporteurs van voedingsmiddelenproducten is het de zoveelste wijziging. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Foodbusiness. Hij volgt daarnaast de grondstofmarkten op de voet en heeft hierbij de focus op dierlijke eiwitten als zuivel en vlees. Daarbij interviewt hij op regelmatige basis kopstukken uit de foodwereld.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden