Shutterstock

Nieuws Consumentengedrag

Britse commissie pleit voor lagere vleesconsumptie

10 Augustus 2021 - Kimberly Bakker

De vleesconsumptie in het Verenigd Koninkrijk moet komende jaren met 30% worden teruggeschroefd. Dat laat de commissie die een beleidsplan en visie heeft gemaakt voor een nationale voedselstrategie, weten. "De overconsumptie van een grote groep Britten belast de leefomgeving en het milieu onnodig veel", schrijft het.

De regering van het Verenigd Koninkrijk wilde een onafhankelijke recensie hebben over de Britse voedselketen. Daarvoor heeft het een commissie in het leven geroepen. Door middel van een nationale voedselstrategie, die deze commissie gaat ontwikkelen, moet gezond voedsel voor iedere Britse consument betaalbaar zijn. Daarnaast kunnen de voedselketens zodoende beschermd worden tegen rampen (zoals het coronavirus) en moet beter omgegaan kunnen worden met het milieu en de leefomgeving.

Vleesconsumptie moet omlaag
Een onderdeel in de voedselstrategie is vermindering van de consumptie van vlees in het Verenigd Koninkrijk. De schrijvers constateren dat Britse consumenten de dagelijks te consumeren hoeveelheid vlees met gemak binnenkrijgen. "De overconsumptie belast de leefomgeving en het milieu onnodig veel", melden ze. Daarom zou de vleesconsumptie onder Britten tegen 2032 met 30% moeten worden teruggeschroefd. 

Je zou flink wat negatieve reacties verwachten op zo'n uitspraak, maar dat lijkt mee te vallen. Ook de agrarische belangenbehartigers reageren niet direct afwijzend op het plan. Wel vinden ze dat het beleidsstuk op diverse punten enige nuance verdient. "We zien het rapport als een 'wake-up call',  we moeten meer waardering krijgen voor het voedsel dat weten eten. Ook moeten consumenten een gebalanceerder dieet vinden, waarbij natuurlijk onbewerkte producten centraal staan", aldus Minette Batters, voorzitter van de National Farmers Union, in een reactie. 

Zout- en suikertaks?
Het invoeren van een zout- en suikertaks levert meer kritiek op. Zo geven woordvoerders van diverse voedselverwerkers aan dat veel ondernemers nog kampen met de gevolgen van de zogenoemde 'coronalockdowns'. Ook kampen zij met personeelstekorten. Het herformuleren van ingrediënten kunnen zij er op dit moment niet bij hebben. "En dat kan uiteindelijk ook zorgen voor hogere voedselprijzen.'

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden