Albert Heijn

Nieuws Biologisch

Meer promotie en steun voor biologische landbouw

26 Mei 2021 - Redactie Foodbusiness

Biologische producten moeten meer worden gepromoot in het winkelschap. Ook moet biologische landbouw automatisch worden opgenomen in het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB). Dit staat in twee van de vier moties die de Tweede Kamer dinsdag 25 mei heeft aangenomen om de biologische landbouw en de biologische voedselconsumptie te bevorderen. 

Bionext, de brancheorganisatie van de biologische sector, noemt de brede politieke steun een 'doorbraak voor de sector'. Eén van de moties die is aangenomen is een 'supermarkt convenant' dat is ingediend door CDA en D66. Hierin wordt gepleit voor meer aandacht voor biologische producten in de supermarkt door actieve voorlichting, meer ruimte in het schap en een breder assortiment.

"Supermarkten spelen een grote rol in de keuze die de consument maakt", zegt Joyce van den Bos, marketing en communicatie manager van Bionext. "In een pilot bij supermarkten in Gelderland bleek dat met aanpassingen in de winkel de omzet biologische producten flink toenam". Het is nu aan de minister van LNV om met de supermarkten in gesprek te gaan over de exacte invulling van de motie.

Voorschot op het nieuwe GLB
Een Kamermeerderheid wil dat biologische landbouw vanaf 2023 in het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid wordt opgenomen. Biologische boeren moeten dan automatisch recht hebben op de basispremie, inclusief alle ecoregelingen voor hun extra inzet natuur en milieu. Biologische bedrijven worden daardoor administratief ontlast en er komt als aanvulling extra geld beschikbaar voor samenwerkingen en doorontwikkeling in verduurzaming.

De Kamer draagt hiermee de regering op biologische landbouw een prominente plaats te geven in het National Strategisch Plan (NSP), waarin de Nederlandse invulling van het nieuwe GLB wordt vormgegeven. Hiermee neemt de Kamer een voorschot op het NSP, waar druk aan wordt gewerkt op het moment en dat waarschijnlijk aan einde dit jaar wordt gepresenteerd. 

Biologische bollen voor openbaar groen
Ook de motie voor meer biologische bollen en perkgoed is aangenomen. De Tweede Kamer heeft de regering daarmee opgedragen om de mogelijkheden te verkennen voor gemeentes en provincies om het aandeel biologische bollen en perkplanten te vergroten bij deze grote afnemers. En er is een motie aangenomen voor het gebruik van groene laag risico middelen.

"Het is lang geleden dat de biologische sector zoveel steun kreeg", aldus Michaël Wilde, directeur van Bionext in een verklaring. "Het betekent dat boeren 'die goed bezig zijn' eindelijk financieel worden beloond, dat de consument meer keuze krijgt in het biologische aanbod en dat Nederland, die nu flink achterloopt, weer mee kan komen in de Europese groeicijfers. Keuzes die passen bij de Europese ambitie om naar 25% biologisch te groeien, waarbij zowel vraag als aanbod wordt gesteund, zodat de sector evenwichtig kan groeien".

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden