Zelf brood, gebak of taart bakken? De oven draait in veel huishoudens heel wat overuren sinds de coronacrisis. Waar er in de eerste lockdown veel vraag was naar meel, gist en broodbakmachines, hebben in de tweede lockdown aardig wat amateurbakkers besloten om van het bakken hun beroep te maken.
Uit gegevens van databedrijf BoldData blijkt dat 185 mensen zich sinds begin dit jaar hebben ingeschreven bij de KvK als brood- en banketbakker. Meer dan in de afgelopen 4 jaar bij elkaar, toen 150 bakkers zich inschreven. In totaal zijn er nu 3.190 bakkers actief. 83% van de nieuwe bakkers bestiert de bakkerij vanuit huis. De stijging wijt BoldData-oprichter Daan Wolff aan de coronacrisis. "Een stijging in een traditionele branche in zo'n korte periode komt normaal niet voor. Het lijkt erop dat door de lockdown veel Nederlanders van hun hobby hun beroep hebben gemaakt."
Martijn Verkerk
'Trend heeft vlucht genomen'
Volgens Martijn Verkerk, woordvoerder van de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemingsvereniging (NBOV), was er al langer een trend van meer kleine bakkers, maar heeft dat nu een vlucht genomen. "We zien steeds meer kleinere bedrijven en wat je ook steeds vaker ziet is dat personen zich laten omscholen. Iemand werkt bijvoorbeeld bij een bank of als accountant, heeft als hobby bakken en wil daar graag zijn beroep van maken. Het is al wat langer gaande, maar wat je nu ziet is dat mensen meer thuis zijn geweest en denken: Bakken is zo fantastisch. Of ze zitten zonder werk of werken noodgedwongen minder uren en dan doen ze dit erbij."
Veel taarten of vegan en glutenvrij bakken
Veel thuisbakker richten zich op een niche. "Als we inzoomen op het soort bedrijfjes zien we onder de nieuwe bakkers veel taartenmakers. Ook vegan en glutenvrij bakken is populair", stelt Wolff van BoldData. Verkerk heeft daar wel een verklaring voor: "Ik denk dat een ondernemer kijkt waar hij zit en waar behoefte aan is. In grotere steden is de kans bijvoorbeeld groter dat er behoefte is aan vegan producten. Als een ondernemer kansen ziet, pakt hij die."
Volgens Verkerk zijn al die thuisbakkers geen oneerlijke concurrentie voor bakkers met een winkel en personeel. "Nee hoor, het leeft gewoon. Mensen beginnen thuis uit passie en enthousiasme. Het is een heel goede zaak dat er meer mooie ambachtelijke bedrijven in brood, banket en chocola bijkomen."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.