Dossier | Dossier Energiecrisis

windenergie windturbine windmolen energie

Opinie Kasper Walet

Groene energie waait en schijnt ook uw kant op

De laatste ontwikkeling op het gebied van het uitrollen van duurzame elektriciteit uit wind en zon zijn drijvende zonneparken op de Noordzee en het IJsselmeer. Drijvende zonnepanelen zijn niet nieuw, wellicht vind je die al bij je in de buurt op meren en drinkwaterbassins. Deze zijn echter van beperkte omvang.
10 Oktober 2023
energie zonnepanelen zonneenergie

Opinie Kasper Walet

Tijd om keihard op rem te trappen in energietransitie

Een nieuw kabinet kan realistische doelen stellen en een rem op de energietransitie zetten. Want er ligt een gapend gat tussen de nu gestelde doelstellingen en de praktische uitvoerbaarheid voor de bouw van miljoenen laadpalen voor batterijauto's, warmtepompen en nieuwe zwaardere kabels in stroommasten en windparken op zee die schone waterstof moet leveren om de vervuilende steenkool in staalproductie te vervangen.
12 September 2023
LNG

Analyse Energie

Mogelijk kaper op de kust op LNG-markt

De daling op de gasmarkt zet voorzichtig door. Verschillende onderhoudsprojecten aan het Noorse gasnetwerk kwamen vorige week ten einde en de extra vraag door het warme weer in Zuid Europa valt mee. Toch speelt er nog altijd een risico voor de Europese gasmarkt. De Japanse premier Fumio Kishida is namelijk in Quatar gesignaleerd om nieuwe termijncontracten te tekenen.
19 Juli 2023
olie

Analyse Energie

Stevig momentum kenmerkt de oliemarkt

Een olieprijs van boven de $80 heeft de markt in geen maanden meer gezien, maar sinds deze week staat de notering weer boven dit niveau. Optimisme over de Amerikaanse inflatie geeft investeerders op de oliemarkt het vertrouwen dat het einde van de renteverhogingen in zicht is. Daarnaast is het aanbod door de lagere productie van 's werelds grootste olieproducenten Saudi-Arabië en Rusland afgenomen.
13 Juli 2023
melkpoeder

Nieuws Energie

Verduurzamen om concurrent voor te blijven

Ondanks de gestegen kosten blijft energie voor de voedingsmiddelenindustrie (als geheel) een relatief kleine kostenpost. Hierdoor is de noodzaak om te verduurzamen misschien niet overal in de sector voelbaar.
13 Juni 2023
gas

Analyse Energie

Gasprijs blijft dalen door hoge Europese vulgraad

Ondanks het koudere weer is de gasprijs ook deze week weer gedaald. Daarnaast richten analisten zich vooral op de vraag of Europa de komende jaren weer in staat is om aan voldoende LNG te komen. Door de opening van de Chinese economie is het niet waarschijnlijk dat Europa in 2022 weer grote partijen vloeibaar gas van China kan overnemen. Daarnaast heeft de opening van de een na grootste LNG-terminal van de Verenigde Staten nog niet tot een grotere Amerikaanse uitvoer van vloeibaar gas geleid.
8 Maart 2023
gas

Analyse Energie

Gasprijs daalt meer dan 18 procent

De gasprijs is in februari stevig gedaald. Toch waarschuwt het internationaal energieagentschap dat Europese landen hard moeten blijven werken om de gasreserves de komende jaren weer volledig te kunnen vullen. Daarnaast heeft het ministerie van Economische Zaken bekendgemaakt wanneer ondernemers de Tegemoetkoming Energiekosten Energie-intensief mkb (TEK) kunnen aanvragen.
1 Maart 2023
bakkerij bakkerijgrondstoffen

Nieuws Ondernemen

Energiesteun voor energie-intensief mkb per 21 maart

Vanaf 21 maart kunnen bedrijven die voor hun productie veel energie verbruiken een tegemoetkoming in de energiekosten aanvragen bij de overheid. Het gaat onder meer om bakkers, plantenkwekers en sauna's.
28 Februari 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox