Shutterstock

Analyse Energie

Gasprijs blijft dalen door hoge Europese vulgraad

8 Maart 2023 - Matthijs Bremer

Ondanks het koudere weer is de gasprijs ook deze week weer gedaald. Daarnaast richten analisten zich vooral op de vraag of Europa de komende jaren weer in staat is om aan voldoende LNG te komen. Door de opening van de Chinese economie is het niet waarschijnlijk dat Europa in 2022 weer grote partijen vloeibaar gas van China kan overnemen. Daarnaast heeft de opening van de een na grootste LNG-terminal van de Verenigde Staten nog niet tot een grotere Amerikaanse uitvoer van vloeibaar gas geleid.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Deze week is de gasprijs weer verder gedaald. Op woensdag 1 december stond de koers van de TTF op €47,08 per megawattuur. Daarna daalde de gasprijs stevig. Op maandag 6 maart stond de gasprijs op €42,15, de laagste stand sinds 23 augustus 2021. Op het moment van schrijven (woensdag 8 maart) is de gasprijs weer toegenomen tot €44,25.

Ondanks het koudere weer daalde de gasprijs tot en met vrijdag 3 maart. De hoge vulgraad van de Europese gasreserves lijkt de gasprijs te drukken. Omdat het grootste deel van de winter warmer was dan gemiddeld, ligt de vulgraad nog altijd op 61%. Dit is een nieuw record. Nooit eerder was de vulgraad in maart nog zo hoog. Toch kreeg het koudere weer deze week beperkt grip op de gasprijs. Door ongunstige weersverwachtingen is er sinds maandag 6 maart weer een kleine plus op de Europese gasprijs. Volgens de laatste verwachting blijft het namelijk tot midden april kouder dan gemiddeld.

Beschikbaarheid van LNG blijft cruciaal
Daarnaast blijft het spannend of Europa op de lange termijn aan voldoende LNG weet te komen om in de Europese gasvraag te kunnen voorzien. CEO van de Duitse energiemaatschappij RWE, Markus Krebber sprak tijdens een persconferentie zijn verwachting uit dat Duitsland voorlopig niet zijn hele LNG-infrastructuur kan benutten. 

Krebbers opmerking sluit aan op een heersende angst in de markt. Analisten vragen zich nog altijd af of Europa de aankomende jaren weer aan voldoende LNG kan komen. Door de sterke uitbreiding van de Europese importcapaciteit van LNG lijkt de beschikbaarheid van vloeibaar gas nu de bottleneck. De capaciteit aan Russisch gas die Europa op langer termijn moet vervangen, is namelijk groter dan de internationaal beschikbare hoeveelheid LNG.

Wereldwijde beschikbaarheid moet stijgen
Het zou dit jaar voor Europa wel eens moeilijk kunnen worden om de importen van 2022 te evenaren. Omdat de Chinese economie door de strenge covidmaatregelen niet op volle kracht draaide, viel de Chinese vraag naar gas in 2022 laag uit. Daardoor konden Europese landen veel LNG die voor de Chinese markt bestemd was overnemen. Nu de Chinese economie weer op een stuk beter draait, heeft China het vloeibaar gas dat ze voor de lange termijn hebben gecontracteerd weer zelf nodig. Dit maakt het voor de Europese markt cruciaal dat de wereldwijde beschikbarheid van LNG de komende jaren stijgt.

Tot nu toe zijn de eerste signalen van Europa's grootste leverancier, de Verenigde Staten, nog niet gunstig. Ondanks de opening van de op een na grootste Amerikaanse exportfaciliteit, Freeport-LNG, zijn de Amerikaanse LNG-exporten in februari gestagneerd. Tot voor kort verwachtten analisten dat de opening van Freeport voor een stijging van de uitvoer van vloeibaar gas zou zorgen. De uitvoerhaven voor LNG kan namelijk ongeveer 2% van al het Amerikaanse gas in LNG omzetten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden