Dossier | Coronacrisis

Nedcargo Diederik Jan Antvelink

Interview Diederik Jan Antvelink

'Stijgende grondstofprijzen vertalen zich in hele keten'

Deze week in Food People: Diederik Jan Antvelink, directeur van Nedcargo. In tijden van grondstoffenschaarste en personeelstekorten is foodlogistiek geen sinecure. 'De stijgende grondstoffenprijzen vertalen zich in de hele keten. Wij moeten vechten om onze marges te behouden.'
29 December 2021
koffiebonen

Analyse Arabica

Deze vlucht nam de koers van Arabica in 2021

We bevinden ons alweer in de laatste week van het jaar. En 2021 mag voor de grondstoffenmarkt best beschreven worden als een turbulent jaar. Het was een jaar waarin de coronacrisis toch niet van de aardbodem verdween, de logistieke problemen verergerden en de grondstofnoteringen een verdere vlucht naar boven namen. Hoog tijd voor een terug- en vooruitblik, te beginnen met Arabica-koffiebonen.
27 December 2021
Coronavirus horeca lockdown

Opinie Nadia Menkveld

Ondernemer onzeker door omikron en hoge prijzen

De sectoren die een jaar geleden flink minder omzet hadden, leken net weer terug te krabbelen naar het niveau van voor de coronapandemie. Maar toen werden weer nieuwe maatregelen ingevoerd om de opmars van de omikronvariant tegen te gaan. Tel de stijgende grondstof- en energieprijzen hierbij op, en de druk op ondernemers is compleet.
24 December 2021
euro klem

Achtergrond Food

'Marges staan ook in nieuwe jaar onder druk'

Ook in het nieuwe jaar krijgt de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie te maken met marges die onder druk staan, verwacht ING. Tegelijkertijd zal het productieniveau stabiliseren. Een blijvende verlaging in het aanbod van melk en vlees is daar de reden voor.
21 December 2021
suiker limako

Nieuws Suiker

Suikermarkt herstelt zich van flinke dip

De wereldwijde markt voor suiker zit al maanden in een goede flow. De introductie van de omikronvariant van het coronavirus verstoorde dat sentiment heel even. Handelaren waren ongerust over de gevolgen die deze nieuwe variant met zich mee zou brengen. Nu blijkt dat die meevallen, is de markt weer wat hersteld.
8 December 2021
noteringen beurs rode cijfers

Achtergrond Grondstoffen

Dit doet de omikronvariant met de grondstoffenmarkt

Al maanden spreken we van een grondstoffenrally. Die lijkt nu enigszins te bedaren. De introductie van de omikronvariant van het coronavirus speelt daar een grote rol in. Zo daalden de olieprijzen en cacaoprijzen naar het laagste niveau sinds juli. Ook sojabonen, tarwe, suiker en koffie ging omlaag. Een overzicht.
6 December 2021
Cacao

Analyse Cacao

Hoe gaat markt voor cacao om met omikronvariant?

Wereldwijd zijn de grondstoffenmarkten in de ban van de omikronvariant van het coronavirus. Opnieuw lijkt het herstel van de economie in gevaar te komen. Hoe reageert de markt voor cacao op deze nieuwe virusvariant?
30 November 2021
aardappelen aardappeloogst Verenigde Staten oogsten

Nieuws FAO

'Agrovoedingscomplex moet weerbaarder worden'

Het agrovoedingscomplex moet weerbaarder worden. Dat stelt de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties in een recent rapport. “De coronapandemie benadrukt zowel veerkracht als de zwakte van ons voedselsysteem”, zo meldt directeur-generaal QU Dongyu tijdens de presentatie van State of Food and Agriculture-rapport. Diversificatie is voor de toekomst het sleutelwoord.
29 November 2021

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden