Cosun Beet Company

Nieuws Suiker

Suikermarkt herstelt zich van flinke dip

8 December 2021 - Kimberly Bakker

De wereldwijde markt voor suiker zit al maanden in een goede flow. De introductie van de omikronvariant van het coronavirus verstoorde dat sentiment heel even. Handelaren waren ongerust over de gevolgen die deze nieuwe variant met zich mee zou brengen. Nu blijkt dat die meevallen, is de markt weer wat hersteld.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Al sinds de start van het jaar zit de wereldwijde suikermarkt in een goede flow. Uit een recent rapport van de European Sugar Market Observatory blijkt dat de gemiddelde prijs voor witte suiker in de Europese Unie over oktober gestegen is tot €417 per ton. Dat is €9 per ton meer dan een maand eerder en het hoogste niveau sinds oktober 2017. Eén jaar geleden stond de Liffe-notering voor witte suiker op gemiddeld €381 per ton.

De zogenaamde regio 2, waaronder grote producenten als Frankrijk, Duitsland en Nederland vallen, komt op een gemiddelde prijs van €411 per ton uit. Een stijging van €12 in vergelijking tot een maand eerder. Dat prijsniveau is tevens 10,7% hoger dan een jaar geleden in oktober; toen stond de prijs op €371 per ton. Regio 3, waarin onder meer Spanje valt, noteert een gemiddelde prijs van €479 per ton, een plus van €10 per ton.

Dip door omikronvariant
Die goede flow werd vorige week wel verstoord door de introductie van de omikronvariant van het coronavirus. Woensdag 1 december zakte de Liffe-notering voor witte suiker naar het laagste punt in vier maanden: €427,45 per ton. Een daling van ongeveer 6,6% vergeleken met een week eerder; toen stond de notering op €455,68 per ton. De vrees dat het wereldwijde economische herstel weer vertraagd zou worden, ligt daaraan ten grondslag. Ook de vraag komt zodoende in het geding, was het idee. En dat, in combinatie met een hogere suikerproductie, kan tot een overaanbod leiden.

Dealers zeiden een week geleden daarom dat het onwaarschijnlijk is dat de suikernotering – ondanks het (over het algemeen) positieve sentiment – op korte termijn weer zou stijgen. Die bewering lijkt gepasseerd. Maandag 6 december sloot de Liffe-notering voor witte suiker namelijk op €439,89 per ton. Een stijging van bijna 3% met het dieptepunt van woensdag 1 december. Dit kan te maken hebben met het feit dat duidelijk is geworden dat de ziekteverschijnselen van de omikronvariant minder hevig zijn dan die van bijvoorbeeld de deltavariant.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden