Shutterstock

Analyse suiker

Omikron zet enthousiasme op suikermarkt in ijskast

2 December 2021 - Redactie Foodbusiness

De internationale suikerorganisatie (ISO) heeft de prognoses voor de wereldwijde suikervoorraad naar beneden bijgesteld. Verwacht wordt dat de suikerberg dit seizoen bijna 4% krimpt naar 93 miljoen ton. Ondanks het voorziene tekort bewegen de suikerprijzen momenteel naar beneden door onzekerheid over de omikronvariant van het coronavirus.

Seizoen 2020-2021 zit er inmiddels op en wordt volgens de ISO afgesloten met een eindvoorraad van 96,7 miljoen ton suiker. Het verwachte tekort viel met ruim 2 miljoen ton weer iets hoger uit dan de eerder voorziene 1,5 miljoen ton. Het nieuwe seizoen doet daar nog een schepje bovenop. Als de voorspellingen uitkomen dan is er aan het einde van 2021-2022 een tekort van 2,6 miljoen ton suiker. De eindvoorraad zal dan slinken naar 93,3 miljoen ton. Eerder werd nog uitgegaan van 95 miljoen ton.

Productie stijgt vooral in Thailand
De voorspellingen zijn vooral gebaseerd op een hoger consumptieniveau. De consumptie stijgt dit seizoen 1,2% ten opzichte van 2020-2021 naar 173 miljoen ton. De productie stijgt ook, maar minder hard. Er wordt uitgegaan van een productiestijging van 0,9% naar 170,5 miljoen ton. Die stijging komt vooral voor rekening van Thailand waar de goede oogst waarschijnlijk voor een meeropbrengst van 2,4 miljoen ton suiker zorgt.

Ook andere suikerproducenten leveren een bijdrage, zoals de EU (+0,8 miljoen ton), Oekraïne (+0,7 miljoen ton) en Rusland (+0,6 miljoen ton). Europa rekent dit seizoen op 15,7 miljoen ton suiker. Dat is ruim 8% meer dan in 2020-2021.  Tot slot doet ook India een duit in het zakje. Daar is tot op heden 0,5 miljoen ton suiker meer geproduceerd dan in dezelfde periode vorig jaar. De totale productie lijkt uit te komen op ongeveer 13,5 miljoen ton, waarvan ongeveer 6 miljoen ton beschikbaar komt voor export en dat is iets minder dan afgelopen jaren.

Echter de grootste impact op de wereldwijde voorraad heeft de nummer 1 exporteur, Brazilië. De verwachting is dat de productie daar dit jaar met 4 miljoen ton daalt. Dat komt in de eerste plaats door de tegenvallende oogsten die, afhankelijk van de regio, tot wel 30% lager uitvallen. Ook de hoge olieprijzen drukken hun stempel op de suikermarkt. Hierdoor neemt de productie van ethanol toe ten koste van de productie van suiker.

Ondanks tekort daalt de prijs
Ondanks de bijgestelde verwachting in de krimp van de wereldwijde voorraden, reageert de suikermarkt daar momenteel niet op. De prijzen begeven zich nog steeds op een hoog niveau, maar lieten afgelopen week wel een daling zien. Zo kwam de slotkoers op de Liffe in Londen maandag niet verder dan €441,21 per ton. En dat terwijl anderhalve week eerder (17 november) nog het hoogste niveau in ruim vier jaar tijd werd bereikt, namelijk €463,73.

Duidelijk is dat de verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus de suikermarkt geen goed doet. Het zorgt voor onzekerheid en angst voor nieuwe lockdowns, wat een remmend effect kan hebben op de wereldwijde vraag. Het zorgt voor terughoudendheid bij veel handelaren. Totdat duidelijk is welke kant het opgaat met de nieuwe variant van het coronavirus en wat de effectiviteit van bestaande vaccins is, zal de suikermarkt gekenmerkt worden door volatiliteit.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Marktflits Suiker

Gunstige cijfers over suikerproductie Brazilië

Analyse Grondstoffen

Brazilië produceert flink meer suiker dan vorig jaar

Analyse Grondstoffen

Bakkerijgrondstoffen in kalmer vaarwater

Analyse Grondstoffen

India hoopt door regen op goede opbrengst suikerriet

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden