Shutterstock

Analyse Cacao

Hoe gaat markt voor cacao om met omikronvariant?

30 November 2021 - Kimberly Bakker

Wereldwijd zijn de grondstoffenmarkten in de ban van de omikronvariant van het coronavirus. Opnieuw lijkt het herstel van de economie in gevaar te komen. Hoe reageert de markt voor cacao op deze nieuwe virusvariant?

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De omikronvariant van het coronavirus, afkomstig uit Zuid-Afrika, vormt wereldwijd een groot risico. Dat meldde de Wereldgezondheidsorganisatie maandag 29 november. "Deze virusvariant heeft een niet eerder geziene hoeveelheid mutaties die zorgelijk zijn voor het verloop van de pandemie", schreef de organisatie. De Verenigde Naties heeft daarom aan de lidstaten geadviseerd om het vaccinatieproces te versnellen. De berichtgeving heeft direct effect. De Amsterdamse beurs opende 1,4% lager op dinsdag 30 november en afgelopen week al waren paniekaankopen zichtbaar in de oliemarkt.

Laagste punt in vier maanden
De markt voor cacao – die al onder druk staat als gevolg van een overaanbod – lijdt ook onder de angst voor de nieuwe variant van het coronavirus. Die zou namelijk het wereldwijde economische herstel kunnen schaden. Een zogenaamde 'financiële uitverkoop' heeft ertoe geleid dat de cacaonotering op de Intercontinental Exchange (ICE) behoorlijk is gedaald. Maandag 29 november sloot de koers op $2.154 per ton. Omgerekend naar euro's, met de huidige wisselkoers, gaat het om een bedrag van €1.900 per ton. Het is een daling van ongeveer 6,5% met een week eerder; toen stond de notering op $2.292 per ton.

De laatste keer dat een vergelijkbare notering werd behaald, was vier maanden terug. Halverwege juli kwam de notering uit op $2.136 per ton. Oftewel: €1.884 per ton. Ook begin april werd een vergelijkbaar prijsniveau gerealiseerd, namelijk $2.169 per ton (omgerekend €1.913 per ton). In vergelijking tot een jaar geleden is momenteel een afname zichtbaar van bijna 14%. Precies een jaar geleden stond de cacaonotering namelijk op $2.453 per ton.

Of de notering nog verder gaat dalen als gevolg van de omikronvariant is lastig te zeggen. Wel wordt langzaam duidelijk dat de klachten bij deze variant minder heftig zijn als bij de deltavariant. Dat zou de angst bij handelaren wat kunnen wegnemen. Analisten verwachten verder dat de aanhoudende vraag naar cacaoproducten als reden genoemd mag worden waarom de prijs binnenkort weer kan stijgen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden