Dossier | Coronacrisis

Boerenbusiness restaurant

Opinie Martijn Rol

Onzekerheid heerst nu vooral in foodsector

Er gebeurt veel in de sector. De foodsector heeft te maken met stijgende grondstofprijzen, de verstoorde logistiek, oplopende energiekosten en toenemende arbeidsschaarste. Wat doet de inflatie in food? En wat zijn de verwachtingen voor de diverse branches?
17 November 2021
economie

Nieuws CBS

Bbp hoger dan voor corona, maar onzekerheid blijft

De economie is afgelopen kwartaal 1,9% gegroeid ten opzichte van het tweede kwartaal. Dit toont een eerste berekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aan. Het bruto binnenlands product (bbp) was in het derde kwartaal 5% groter dan een jaar eerder en ligt voor het eerst weer hoger dan voor de coronacrisis.
16 November 2021
frites Mayonaise

Achtergrond Frites

Coronasteun heeft geen effect op fritesprijs

Een deel van de aardappeltelers in België en Nederland kon gedurende de coronacrisis een beroep doen op de zogenaamde ‘coronasteun’. En steun was hard nodig, want de afzetprijzen kwamen op gegeven moment niet hoger dan €2 per 100 kilo. Heeft die steun uiteindelijk effect gehad op de marktprijzen voor bijvoorbeeld diepgevroren aardappelproducten? Wageningen University & Research moest het uitzoeken.
1 November 2021
export brazilie Scheepvaart

Achtergrond Logistiek

Logistieke chaos werkt door in rest van keten

Het herstel in de logistieke keten is definitief ingezet. De World Container Index van Drewry laat namelijk ook deze week weer een daling zien. Het is de derde daling op rij. Maar de vraag is of het op tijd is. De chaos in de logistieke sector begint namelijk opnieuw door te werken naar de rest van de keten. Lege schappen in de Verenigde Staten zijn daar een voorbeeld van.
22 Oktober 2021
Rotterdam Unilever

Nieuws Kwartaalcijfers

Omzet Unilever stijgt na verhogen prijzen

Unilever heeft over het derde kwartaal van dit jaar een daling in de verkopen moet incasseren. Tegelijkertijd steeg de omzet wel. Het doorvoeren van prijsverhogingen op de eigen producten is daar de voornaamste reden voor.
21 Oktober 2021
export containers

Nieuws Logistiek

Wet van Murphy teistert maakindustrie

De aloude 'Wet van Murphy' is steeds meer van toepassing op de wereldwijde industrie. Grote retailconcerns als Ikea, H&M en Nike kampen met toeleveringstekorten en straks (rond Kerst) vissen de consumenten mogelijk achter het net. Arbeid en grondstoffenschaarste slaat gaten in veel ketens. De situatie verslechtert bovendien.
4 Oktober 2021
Coronavirus horeca lockdown

Nieuws Coronacrisis

Nog onduidelijk wat gevolg van coronapas gaat zijn

Op zaterdag 25 september wordt de 'coronapas' ingevoerd, ook in de horeca. Het is een van de nieuwe maatregelen vanuit het kabinet. Gasten vanaf 13 jaar moeten verplicht aantonen dat zij gevaccineerd, dan wel getest, zijn. Wat zijn de gevolgen voor de afzet van dranken en food? Koninklijke Horeca Nederland is in elk geval not amused.
15 September 2021
Boerenbusiness restaurant

Nieuws Horeca

Is de omzet in de horecasector al hersteld?

De horecasector heeft behoorlijk wat te verduren gehad tijdens de coronapandemie, met als grootste strop de sluitingen van horecagelegenheden. Een paar maanden terug heeft het kabinet gelukkig een flink pakket aan versoepelingen doorgevoerd, waardoor consumenten onder meer weer naar de kroeg en het restaurant kunnen. Dat is ook terug te zien in de horeca-omzetcijfers, gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Hoe ver is het herstel van de horecasector inmiddels gevorderd?
1 September 2021

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden