Shutterstock

Achtergrond Logistiek

Logistieke chaos werkt door in rest van keten

22 Oktober 2021 - Kimberly Bakker

Het herstel in de logistieke keten is definitief ingezet. De World Container Index van Drewry laat namelijk ook deze week weer een daling zien. Het is de derde daling op rij. Maar de vraag is of het op tijd is. De chaos in de logistieke sector begint namelijk opnieuw door te werken naar de rest van de keten. Lege schappen in de Verenigde Staten zijn daar een voorbeeld van.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de Verenigde Staten kampen verschillende sectoren – van het onderwijs tot het bedrijfsleven en de lokale markten – met tekorten aan voedingsmiddelen. In het begin van de coronapandemie kwam dit ook voor, maar dan voornamelijk als gevolg van het hamstergedrag van consumenten. De voedingsindustrie kon de plotselinge vraag op dat moment niet aan. Vandaag de dag liggen de problemen in de bevoorrading niet zozeer aan de productieketen, maar komt het vooral voort uit een tekort aan verwerkings- en transportcapaciteit.

Levertijden onwijs opgelopen
Een voorbeeld: in de Amerikaanse stad Denver kampte een zuivelfabrikant afgelopen week met een aantal kapotte onderdelen in de fabriek. Om de machine te repareren, moet hij nieuwe onderdelen bestellen. Normaal gesproken zijn die zo binnen én is de vertraging minimaal. Helaas voor de zuivelleverancier is dat vandaag de dag niet het geval. De levertijden zijn onwijs opgelopen, tot in sommige gevallen zelfs wel enkele maanden. Niet alleen door een tekort aan personeel in de verwerking, maar ook door een tekort aan containers. Kortom: zijn productiecapaciteit blijft voorlopig laag. En dat zorgt op zijn beurt weer voor een leeg schap.

De tekorten in de retail zijn overigens niet zo acuut als in het begin van de coronacrisis. Bij Amerikaanse supermarkten is de schapbeschikbaarheid enigszins gestabiliseerd, na de drastische daling in november vorig jaar. Dat meldt NielsenIQ. Op dit moment ligt de schapbeschikbaarheid op 94,6%. Wat zorgen baart, is het feit dat dit een maand eerder nog 95,2% was. Er is dus wel degelijk een afname zichtbaar.

Herstel op logistiek gebied is ingezet
Enig goed nieuws op dit moment is het feit dat het herstel op gebied van transport is ingezet. Afgelopen twee weken was voor het eerst in maanden een daling zichtbaar in de Drewry World Container Index. En die daling zet door. Deze week zakt de gemiddelde prijs met 0,4% naar $9.865 per veertig voets container. De prijs ligt hiermee overigens nog wel altijd 281% boven het niveau van vorig jaar en ver boven het vijfjarig-gemiddelde van $2.530 per veertig voets container.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden