Shutterstock

Nieuws Inflatie

Italiaanse zuivelgiganten in spagaat en slaan alarm

5 September 2022

Granarolo en de Italiaanse tak van Lactalis hebben vanwege de hoge prijzen voor energie in een gezamenlijke brandbrief alarm geslagen. De prijs voor een liter melk in supermarkten zou eigenlijk de grens van €2 per liter moeten passeren om de kosten te dekken, maar de zuivelproducenten vinden dat niet realistisch. Daarom roepen ze de hulp van de overheid in.

Granarolo en Lactalis hebben grote zorgen over de snel gestegen voedselprijzen, vooral de zuivelprijzen zijn aan inflatie onderhevig. De zuivelgiganten vinden dat ze de zuivelprijzen niet oneindig kunnen blijven opvoeren, want dan wordt zuivel onbetaalbaar voor veel Italianen. Het is voor beide bedrijven ondenkbaar dat een liter melk in supermarkten meer dan €2 moet kosten, hoewel dit wel de realiteit is. Ook de prijs van de in Italië zo geliefde Mozaralla is flink gestegen.

Veel bedrijven in de Italiaanse voedselketen staat het water aan de lippen, zeggen Granarolo en Lactalis. Naast de gestegen grondstofkosten zijn ook de energiekosten flink opgelopen en nog altijd stijgende. Zij roepen de overheid op om in te grijpen door de kosten te compenseren. Ook willen ze wetten die voorkomen dat gespeculeerd wordt met voedsel.

Vitale zuivelsector cruciaal
Een vitale zuivelsector is volgens beide bedrijven cruciaal voor de maatschappelijke stabiliteit in het land. De zuivelbedrijven willen naar eigen zeggen de rekening niet bij de boer leggen die geconfronteerd worden met hoge voerkosten. Daarbij gaat de Italiaanse landbouw gebukt onder de hevigste droogte in jaren. Wanneer boeren de handdoek in de ring gooien, zou dat een regelrechte ramp zijn. Niet alleen voor de melkvoorziening, maar ook voor de sociale cohesie op het Italiaanse platteland.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
foodbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Foodbusiness. Hij volgt de grondstofmarkten op de voet en heeft hierbij de focus op dierlijke eiwitten als zuivel en vlees. Daarbij interviewt hij op regelmatige basis kopstukken uit de foodwereld.

Nieuws Lactalis

Lactalis opnieuw in vizier om onhygiënische toestand

Nieuws bedrijven

Lactalis wil in Rusland blijven

Nieuws Lactalis

Lactalis Canada zet in op plantaardige zuivel

Nieuws Melk

Lactalis koopt in Italië en India zuivelbedrijven

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief