Shutterstock

Achtergrond Ondernemen

'Duurzaamheidsrapportage werkt in heel de sector door'

18 December 2023 - Linda van Eekeres

Grote bedrijven zijn vanaf komend jaar verplicht om te rapporteren over duurzaamheid. Omdat er relatief veel grote voedingsmiddelenproducenten zijn, zullen ook relatief veel bedrijven in de foodsector aan deze rapportageplicht moeten voldoen, verwacht ABN Amro in een publicatie over deze duurzaamheidsheidsrapportage. Ook wie levert aan een bedrijf dat rapportageplicht heeft, zal ermee te maken krijgen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In november 2022 heeft de Europese Unie de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) aangenomen. De nieuwe richtlijn houdt in dat de komende jaren steeds meer grote en middelgrote bedrijven verplicht worden om te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. Per 1 januari 2024 geldt de CSRD voor bedrijven die nu al aan de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) moeten voldoen.

In 2025 geldt de richtlijn ook voor andere grote bedrijven, dat wil volgens de site van de KvK zeggen: bedrijven die aan minimaal twee van de volgende voorwaarden voldoen: mee dan 250 medewerkers, meer dan €40 miljoen omzet en meer dan €20 miljoen op de balans. Beursgenoteerde mkb-bedrijven moeten vanaf 2026 voldoen en daarna volgen ook andere mkb'ers.

Volgens ABN Amro krijgen veel bedrijven in de levensmiddelenindustrie, zowel direct als indirect, met deze rapportageverplichting te maken. Wie zelf (nog) niet rapportageplichtig is kan bijvoorbeeld toch te maken krijgen met de CSRD omdat er wordt geleverd aan levensmiddelenfabrikanten en retailers binnen Europa die wel moeten rapporteren over hun impact op mens, milieu en dier. "Om dit goed te kunnen doen zal er informatie opgevraagd worden bij de leveranciers", verwacht de bank. "Zo werkt de rapportageverplichting door in de hele food- en agriketen."

Handelaren en verwerkers die hun data (bijvoorbeeld over CO2-uitstoot, dierenwelzijn en werkomstandigheden van personeel) op orde hebben, zullen wat makkelijker aan deze vraag kunnen voldoen volgens ABN. De bank ziet ook kansen voor voedingsproducenten 'om ook op deze manier het strategische gesprek aan te gaan met supermarkten'. "Met name als deze bedrijven de rapportages kunnen omzetten in meetbare ambities om duurzamer te produceren."

Lichte stijging productie
ABN Amro schrijft verder het komend jaar een gedeeltelijk herstel van de koopkracht te verwachten en daarmee ook een lichte stijging van de productie van voeding. Wel met de kanttekening dat dit afhankelijk is van het soort product.

Door de afgenomen koopkracht van consumenten - niet alleen in Nederland maar ook in belangrijke afzetmarken Duitsland, België en het VK - staat de levensmiddelenindustrie onder druk. De vleesproductie is het afgelopen jaar bijvoorbeeld flink afgenomen. Naar schatting is er een daling van 9% in het aantal kilo's geslacht gewicht. De veestapel zal in Nederland naar verwachting in de toekomst verder krimpen als gevolg van de uitkoopregelingen, aldus de bank. In 2024 zal dit volgens ABN Amro echter nog nauwelijks merkbaar zijn.

Volgend jaar wordt een hogere vraag naar zuivel verwacht door economisch herstel in Nederland en andere belangrijke afzetlanden. De aanvoer van melk zal de komende jaren onder druk staan door uitkoop van melkveehouders, aldus de bank.

De vraag naar groente en fruit blijft vrij gelijk, wel is er een lichte verschuiving te zien naar diepvries. De bank wijt dit aan de prijzen daarvan. Door klimaatverandering komt druk op de productie van groente en fruit te staan en wordt leveringszekerheid steeds belangrijker in de relatie tussen producent en supermarkt, stelt de bank.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden