In Israël en de Palestijnse gebieden is het nog altijd zeer onrustig. Waar in het begin van de week nog werd gevreesd voor hogere grondstofprijzen als gevolg van de oorlog, lijkt die angst voorlopig even weg.
Onder meer de olie-, gas-, en granenprijzen gingen maandag omhoog als reactie op de raketaanval. Inmiddels lijkt de rust weer teruggekeerd, vooral doordat het conflict voorlopig binnenlands lijkt te blijven.
De oorlog tussen Hamas en Israël barste zaterdag in alle hevigheid los. Zaterdagochtend lanceerde Hamas vanuit de Gazastrook zeker 2.000 raketten af op Israël. Ook vielen leden van de organisatie het land binnen, werden tanks buitgemaakt en Israëliërs ontvoerd. Vergeldingsaanvallen volgden en Israël besloot de Gazastrook volledig af te sluiten van de wereld door de stroom-, voedsel en brandstofkraan dicht te draaien.
Momenteel probeert het ministerie van Buitenlandse Zaken te inventariseren hoeveel Nederlandse bedrijven in Israël gevestigd zijn, daarvan bestaan namelijk geen officiële gegevens. Voorlopig lijkt het er niet op dat Nederlandse bedrijven het land gaan verlaten. Zo adviseert Phillips haar werknemers in het land om voorlopig thuis te werken.
Peen en aardappelen
Op de lijst van exportlanden staat Israël voor Nederland op de 39ste plek. Waar het gaat om voedsel is Israël echter een grote speler. Zo exporteert het onder meer aardappelen, peen en gedroogde bonen naar Nederland, ook komt er veel fruit zoals citrusvruchten en avocado uit Israël naar Nederland.
Doordat het conflict zich nu nog vooral concentreert rond het zuiden van Israël rondom de Gazastrook ondervinden vooral fruitboeren en fruitwerkers in die regio problemen. Fruitpro, dat onder meer avocado's en grapefruits uit het land importeert liet aan AGF.nl weten dat de de import van eerst genoemde door de locatie van het inpakstation in het noorden van het land gewoon doorgaat, maar activiteiten op grapefruitfarms in het zuiden stil liggen.
Andersom exporteert Nederland ook groenten en fruit naar Israël. Een van de producten waar de afzet relatief groot van is, zijn pootaardappelen. Nederlandse producenten voorzien hierdoor een groot gedeelte van de Israëlische aardappelteelt en is daarmee een vrijwel onmisbaar product. De afgelopen jaren werd er jaarlijks tussen de 14.000 en 18.000 ton pootaardappelen geëxporteerd. De aardappelrassen die naar het land worden geëxporteerd voldoen aan de strenge kwaliteitseisen en zijn daarnaast geschikt met passende eigenschappen voor het klimaat en wensen van de consument.
Diverse Nederlandse pootgoedhandelshuizen geven in een reactie aan dat het te vroeg is om conclusies te trekken. Zij geven wel aan dat Israël het gros van het transport zelf regelt vanaf de Nederlandse havens en dat maakt het exportproces makkelijker dan dat er geleverd moet worden tot aan de havenkade in Israël.
Al met al heerst de onzekerheid voor Nederlandse handelshuizen die actief zijn in Israël of daar zaken doen. Veel bedrijven willen niet reageren op vragen of vinden het nog te vroeg om vragen te beantwoorden. Datzelfde lijkt te gelden voor de makers van vleesvervangers en alternatieven. Israël is namelijk de kraamkamer van het plantaardige gehakt en een van de landen waar kweekvlees ontwikkeld en geserveerd mag worden.
Vleesvervanger
Garden Gourmet heeft Israëlische wortels, evenals Redefine Meat, bekend van de plantaardige biefstuk van Loetje, en Aleph Farms dat kweekvlees produceert. Edwin Bark, senior vice president bij Redefine Meat laat weten dat het bedrijf geschokt en diep geraakt is 'door de barbaarse terreuracties tegen het volk' en alle vormen van van terreur en agressie veroordeelt. Ook is het bedrijf in gedachten 'bij alle onschuldige slachtoffers'.
Redefine Meat verkeert in de gelukkige omstandigheid dat de productiefaciliteit in het Noord-Brabantse Best is gevestigd en alle teams in de EMEA-regio hun werk gewoon kunnen voortzetten. ''We denken aan collega's die als reservist zijn opgeroepen en aan iedereen die hierdoor getroffen is'', zegt Bark.
Hoewel het bedrijf meeleeft met de mensen en slachtoffers in Israël lijkt het werk bij Redefine Meat gewoon door te gaan. ''Israël is het land van ons hoofdkantoor en onze basis. Maar de Israëlische markt zelf, is met 9 miljoen inwoners, vanzelfsprekend niet vergelijkbaar met markten als Nederland, het VK of Duitsland.'' En dus gaat de voorbereiding van een retaillancering gewoon door.