Shutterstock

Nieuws Bedrijven

Unilever en Nestlé pakken samen uitstoot zuivel aan

11 Juli 2023 - Linda van Eekeres

Unilever (Ben & Jerry's) en Nestlé en hun respectievelijke zuivelleveranciers Cono Kaasmakers en Vreugdenhil Dairy Foods gaan in Nederland samen met Wageningen University & Research een vierjarig publiek-private samenwerking (PPS) aan om de CO2-uitstoot bij melkveehouders te halveren.

Beide zuivelbedrijven zijn al sinds 2022 met de foodconcerns bezig met een afzonderlijk project om de uitstoot van broeikasgassen bij een groep melkveehouders terug te dringen. In de plannen zijn maatregelen opgenomen zoals aanpassingen van het rantsoen (wat zorgt voor minder methaanuitstoot door de koe), het zaaien van grasklavermengsels (waardoor minder kunstmest hoeft te worden gebruikt) en mestvergisting. Ook worden innovaties getoetst. 

IJsmerk Ben & Jerry's van Unilever is vorig jaar begonnen met een project bij vijftien melkbedrijven in de Verenigde Staten en Europa. Nestlé begon een pilotproject met zeventien melkveehouders van Vreugdenhil en heeft ook in Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk dergelijke projecten lopen.

Met het gezamenlijke project, Low Carbon Dairy genaamd, willen de partijen een aanpak ontwikkelen die een opschaling naar grote aantallen melkveehouders mogelijk maakt. Daarvoor moet onder meer de vraag beantwoord worden wat de consequenties van 50% reductie van broeikasgassen zijn voor de economie en voor andere duurzaamheidsdoelen voor verschillende bedrijfstypen.


 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Analyse Ondernemen

Zuivelman Schumacher snijdt ijsdivisie uit Unilever

Nieuws Jaarcijfers

Unilever ziet deel van winst wegsmelten

Nieuws Ondernemen

'Unilever haalt plasticdoelen niet'

Achtergrond Ondernemen

Inflatie neemt flinke hap uit omzet ijsdivisie Unilever

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden