Shutterstock

Nieuws Financieel

Omzet voedingsindustrie stijgt relatief hard

24 Mei 2023 - Linda van Eekeres

De omzet van de dranken- en de voedingsindustrie steeg in het eerste kwartaal van dit jaar op jaarbasis een stuk harder dan van de andere branches in de industrie. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De omzet van de drankenindustrie steeg vergeleken met het eerste kwartaal van 2022 met 21,7% en die van de voedingsindustrie met 20,6%. Voor de industrie als geheel was de omzetstijging 4,1%. Dat is een kleinere stijging dan de afgelopen twee jaar werd gezien. Wel verwachten producenten in het tweede kwartaal van dit jaar een hogere omzet te draaien.

De afzetprijzen in de dranken- en voedingsindustrie stegen ook relatief hard, respectievelijk met 14,4% en 15,4%. De afzetprijzen stegen het meest in de hout- en bouwmaterialenindustrie (15,5%). De afzetprijzen in de raffinaderijen en chemie stegen met 0,6% het minst.

Meer faillissementen
Het aantal faillissementen in de industrie als geheel is flink toegenomen. In de eerste drie kwartalen van 2022 werden per kwartaal tussen de 27 en 39 faillissementen uitgesproken. In het vierde kwartaal van vorig jaar waren dat er al 61 en in het eerste kwartaal van 2030 tachtig.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox