Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Pluimveevleesmarkt groeit ondanks reductiedoelen EU

13 December 2022 - Matthijs Bremer

De vleesconsumptie in Europa neemt tussen nu en 2032 af, zo is te lezen in de meest actuele landbouwprognose van de Europese Unie. Brussel verwacht dat de consumptie per hoofd van de bevolking in 2032 daalt van 67,5 kilo tot 66 kilo. De consumptie van rundvlees zal het meest afnemen, maar ook varkensvlees wordt minder gegeten.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vanwege de Europese duurzaamheidsdoelstelling zal ook de productie van deze twee soorten vlees dalen. Eén markt lijkt de dans te ontspringen. De komende tien jaar zal namelijk zowel de productie als consumptie van pluimveevlees namelijk ieder jaar toenemen. 

In verhouding neemt vooral de productie en consumptie van rundvlees af. De gemiddelde Europese burger zal zijn rundvleesconsumptie tussen nu en 2032 van 10,3 kilo naar 9,5 kilo terugbrengen. De Europese Unie verwacht dat de productie van rundvlees met 600.000 ton zal dalen. Ondertussen zal de veestapel met zo'n 2,8 miljoen runderen afnemen. 

Productie varkensvlees daalt sneller dan consumptie
Ook de consumptie van varkensvlees neemt de komende tien jaar af. De EU heeft voor 2024 een afname van 3% voor ogen. Hierdoor zal de consumptie per hoofd van de bevolking dalen van 32,4 kilo in 2022 tot 32,1 kilo in 2032. De productie van varkensvlees daalt nog een stuk sneller. Elk jaar neemt de productie van Europees varkensvlees met 1% per jaar af.

Europa zal dus netto minder varkensvlees exporteren. Hierin schuilt volgens de EU geen direct probleem. Door verschillende verstoringen van de markt werd de laatste jaren namelijk veel varkensvlees naar China geëxporteerd. Zo kreeg China tussen 2019 en 2021 te maken met uitbraken van varkenspest en kampt het land op dit moment met een tekort aan varkensvoer. De EU verwacht dat deze verstoringen tijdelijk van aard zijn. Hierdoor zal de extra vraag vanuit China op relatief korte termijn wegvallen.

Productie pluimveevlees groeit
Eén vleesmarkt lijkt zich weinig van de reductiedoelstellingen aan te trekken. In tegenstelling tot rund- en varkensvlees zal de markt voor pluimvee namelijk groeien. Door het vogelgriepvirus heeft de pluimveesector flink gas terug moeten nemen. De komende tien jaar herstelt de markt, zo meent de EU. Niet alleen de productie van pluimveevlees groeit. Ook de consument eet de komende jaren meer pluimveevlees. 

De komende tien jaar neemt de consumptie per hoofd van de bevolking met zo'n 3% toe. Op dit moment eet de gemiddelde Europeaan 23,4 kilo pluimveevlees. In 2032 verwacht de EU dat de consumptie per hoofd van de bevolking is toegenomen tot 24,1 kilo per jaar.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden