Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Amerikaanse sojaproductie valt tegen, prijs stijgt

13 Oktober 2022 - Max van der Heijden

De prijsdaling van de decembercontract tarwe op de Matif en de CBOT heeft zich doorgezet na de publicatie van het WASDE-rapport woensdagavond. Ook de maïsprijzen op de Matif zijn lager, op de CBOT zijn deze ongewijzigd. De prijzen van het novembercontract sojabonen zijn gestegen na berichten dat de oogst sojabonen in de VS naar beneden is bijgesteld.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De belangrijkste reden voor de lagere oogstvoorspelling was de lagere verwachting van de opbrengst per hectare. De prijsstijging werd ook geremd door de hoge oogstverwachting in Brazilië. 

Het rapport was een bullish verrassing'', meldt Succesful Farming op basis van een Hightower rapport. ''Handelaren verwachten een lagere vraag naar Amerikaanse sojabonen, maar een lagere productie werd niet verwacht.''

Hoewel de voorspellingen lager zijn dan een half jaar geleden was voorspeld, is de prijs van sojabonen niet omhooggegaan. Handelaren twijfelen namelijk over de omvang van de Chinese vraag. Bovendien wijzen cijfers erop dat Brazilië dit seizoen een recordoogst aan soja gaat afleveren. 

Woensdag maakte het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) bekend dat China 526.000 ton sojabonen heeft gekocht voor het huidige seizoen. Dit is de grootste verkoop op een dag van oliehoudende zaden sinds 11 juni 2020. En hoewel de Chinese vraag zich dus lijkt te herstellen, is die veronderstelling misschien nog wat voorbarig. Want normaliter koopt China gedurende deze week tussen de 1 en 2 miljoen ton sojabonen en soms nog wat meer. 

Tarwe
De tarweprijzen op de CBOT daalden woensdag nadat de USDA de vraagverwachting en eindvoorraad verlaagden, maar het was minder dan van tevoren werd verwacht. De Amerikaanse productie- en exportverwachting en de waarschijnlijke hoeveelheid granen voor diervoeder is naar beneden bijgesteld. 

De wereldwijde tarwemarkt houdt nog altijd een oog gericht op de graantransporten op de Zwarte Zee. Woensdag werd bekend dat Algerije circa 0,5 miljoen ton granen koopt, waarvan een deel waarschijnlijk uit Rusland komt. Een ander deel kan uit Frankrijk komen, dit land levert normaliter veel tarwe aan Algerije. 

FranceAgriMer liet woensdag weten dat het de Franse export van zachte tarwe buiten de EU nu 15% hoger inschat dan een jaar geleden. Wel zou dit afhankelijk zijn van een verlenging van de Oekraïense graandeal. In de VS gaat het zaaien van de wintertarwe ondertussen gestaag door, wel zijn er zorgen over de droogte op de Plains. Zondag was 55% ingezaaid, daarmee ligt de voortgang in lijn met de verwachting van analisten, wel is er een achterstand op het vijfjarig gemiddelde van 58%. 

Maïs
Op de CBOT bleef de maïsprijs gelijk, want hoewel de oogstverwachting verlaagd is, gold dat ook voor de vraag. De status van de Amerikaanse maïs is verbeterd, 54% van de oogst is nu goed tot excellent, de vorige keer was dat nog 52%. Vorig jaar was dit 60%. 

De Amerikaanse maïsoogst wordt nu ingeschat op 171,9 bushels per acre. Dit lig in lijn met de verwachtingen van analisten, die vanwege de droogte al rekening hielden met een lagere opbrengst. De verwachting is dat 91,2% van de ingezaaide maïs geoogst zal worden, dat is gelijk aan het vijfjarig-gemiddelde. Het is voor de derde maand op rij dat de USDA de opbrengst per acre naar beneden bijstelt. De vorige keren dat dit gebeurde was in 2012 en 1993, de jaren waar er sprake was van droogte en overstromingen. 

Koersen
De prijs van het decembercontract tarwe op de Matif is woensdag gesloten op €353,25 per ton, 0,77% lager. Het decembercontract tarwe op d CBOT sloot woensdag iets lager op $8,84 per bushel ($324,72 per ton), 1,94% lager dan dinsdag. 

De prijs van het novembercontract maïs op de Matif sloot 0,15% lager en eindigde de dag op €340,25 per ton. Op de CBOT bleef het decembercontract maïs gelijk. Deze eindigde opnieuw op $6,93 per bushel ($272,82 per ton). Op diezelfde beurs zat het novembercontract sojabonen in de lift en sloot 1,49% hoger op $13,95 per bushel. ($512,67 per ton). 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden