Shutterstock

Nieuws Eiwittransitie

Rubisco-eiwit voor het eerst uit tomatenblad gewonnen

25 Mei 2022 - Redactie Foodbusiness

Wageningse onderzoekers hebben naar eigen zeggen als eerste ter wereld het hoogwaardige Rubisco-eiwit gewonnen uit tomatenblad, een belangrijke reststroom in de glastuinbouw. Als deze methode op grote schaal wordt toegepast, komen meer plantaardige eiwitten beschikbaar voor humane consumptie. Ook kan het in het westen sneller een verschuiving teweeg brengen naar een meer plantaardig dieet, aldus Wageningen UR.

De aanpak van de onderzoekers is mogelijk ook geschikt voor het winnen van Rubisco uit de bladeren van andere voedselgewassen als aardappel en cassave. Die bevatten net als tomatenblad toxines en zijn daardoor niet geschikt zijn voor directe consumptie. "Onze methode filtert de componenten die kleiner zijn dan het te isoleren eiwit – dit geldt voor veel toxines – eruit", vertelt Marieke Bruins, senior onderzoeker eiwittechnologie bij Wageningen UR. 

Stevige bite
De onderzoekers willen de technologie samen met het bedrijfsleven verder ontwikkelen naar toepassingen op industriële schaal. "Dat kunnen glastuinbouwbedrijven zijn, maar ook gebruikers van plantaardige eiwitten. Denk bijvoorbeeld aan fabrikanten van zuivel- en vleesvervangers", aldus Bruins. Het Rubisco-eiwit is volgens de onderzoekers bij uitstek geschikt om te verwerken in vleesvervangers en plantaardige alternatieven voor zuivel, bijvoorbeeld voor een stevige 'bite' of om het mondgevoel te verbeteren. Het eiwit is ook een goede vervanger van ei in voedingsmiddelen.

Bij de oogst van voedselgewassen komt jaarlijks zo'n 40 (suikerbiet) tot 50 (tomaat) ton per hectare aan reststromen in de vorm van bladeren en stengels vrij. De bladeren worden ondergeploegd als meststof op het land of gecomposteerd, toepassingen die een stuk laagwaardiger zijn dan gebruik van eiwit voor humane consumptie. Voedingsconcern Cosun is heel ver om het Rubisco-eiwit uit suikerbietenblad te halen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Analyse Vlees & Eiwit

Eiwittransitie blijkt gebaat bij minder communicatie

Nieuws Grondstoffen

Bonen niet als grondstof eiwit zien maar als voedsel

Achtergrond Vlees & Eiwit

Steak en entrecote taboe bij Franse vleesvervanger

Achtergrond Vlees & Eiwit

Deense voedseltransitie in volle gang

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden