Shutterstock

Analyse suiker

Suikernotering vindt weg terug omhoog

25 Mei 2022 - Jesse Torringa

India heeft gisteren (24 mei) exportbeperkingen op suiker bekendgemaakt. Dat kan een nieuwe dimensie toevoegen aan de suikerprijs, die momenteel de weg naar boven weer heeft ingezet. Daarbij is de prijs van ruwe olie ook nog altijd van grote invloed.

De regering van India beperkt voor het eerst in zes jaar tijd de export van suiker tot een volume van 10 miljoen ton. Er heerst onzekerheid op de binnenlandse markt bij de op een na grootste suikerexporteur. De exportbeperkingen moeten een stijging van binnenlandse prijzen  voorkomen, nadat bekend werd dat de Indiase fabrieken al een recordvolume suiker hadden verkocht op de wereldmarkt. De aankondiging van de beperking van de suikeruitvoer is tot op heden nog niet terug te zien in de suikerkoers.

Aanvankelijk was India van plan om een maximum van 8 miljoen ton voor de export in te voeren, maar door een hogere opbrengstverwachting van suiker is dat nu 10 miljoen. Tot op heden hebben Indiase fabrieken al voor 9,1 miljoen ton suiker op contracten vastgelegd.  

Suikerbieten Europa goed van start
In de maandelijkse gewasmonitoring van het Mars-bulletin komt naar voren dat de suikerbieten de eerste weken na zaai goed zijn doorgekomen. Het is nog zeer vroeg in het seizoen, maar volgens de opbrengstprognose, die gebaseerd is op vergelijkingen met gewasstand van eerdere jaren en het klimaat, komt de suikerbiet in Europa er tot 5,4% hoger uit vergeleken met de laatste vijf jaar. Met name in West-Europa staan de suikerbieten bovengemiddeld hoog. Aanvankelijk vertraagde de kou de kieming en vroege ontwikkeling van suikerbieten in Midden- en West-Europa, maar de hogere temperatuur sinds april maakte dat meer dan goed.

Brazilië snijdt in suikerexportcontracten
Door de hoge energieprijzen kiezen de suikerrietfabrieken ervoor om de productie van ethanol te verhogen. Dit gaat ten koste van de suikerproductie en zet de hoge suikerprijs weer in een steviger zadel. Recente productiecijfers van suiker en ethanol bevestigen dit. Bedrijven die betrokken zijn bij de suikerhandel in Brazilië hebben veel annuleringen gezien, meldt Reuters. Fabrieken zijn over het algemeen zeer flexibel tussen de productie van ethanol en suiker. Wat ook van invloed is, is de huidige suikeroogst in centraal Brazilië. De suikerproductie loopt in dit gebied 30% achter volgens de cijfers van S&P Global Commodity Insights.

De verschuiving van het produceren van suiker naar ethanol kan de annuleerkosten van de suikercontracten ruimschoots compenseren. Een ander voordeel is dat bij de verkoop van ethanol al binnen één of twee dagen wordt betaald. Bij de export van suiker duurt dit veel langer en zijn de kosten aan het begin ook hoger.

Suikernotering op weg naar nieuw plafond
Net zoals voorgaande weken volgt de suikernotering op de Intercontinental Exchange (ICE) nog altijd de notering van ruwe olie, die stevig in het zadel zit en de laatste week opnieuw licht toe nam. Voor de maand mei noteert ICE een stijging van 4,2%. De suikernotering schoot echter een stuk hoger door aan het begin van mei en noteerde 23 mei $552,00 per ton suiker. Daarmee is het niet ver weg van het record in april toen er $576,20 per ton werd betaald. Met ruwe olie nog stevig in het zadel en de berichtgeving rond India blijft de suikernotering op koers om het plafond van april te bereiken.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Foodbusiness. Hij houdt zich bezig met verschillende grondstofmarkten waaronder granen en suiker. In zijn vrije tijd sport hij veel en is voeding een belangrijk aspect.

Analyse Grondstoffen

Laatste suikermolen Texas dicht door watertekort

Analyse Grondstoffen

Suikernotering VS laagste in ruim een jaar

Analyse Grondstoffen

Amerikaanse suikerprijs laagste in maand tijd

Nieuws Grondstoffen

Voor het eerst in 7 maanden stijgen voedselprijzen weer

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden