Shutterstock

Nieuws Wereldmarkt

Suikerprijs op hoogste punt in vier jaar

27 Augustus 2021 - Linda van Eekeres

De suikerprijzen op de wereldmarkt zijn de afgelopen periode fors gestegen en bevinden zich nu op recordhoogte. Zowel witte als ruwe suiker bereikten afgelopen week het hoogste niveau in bijna vier jaar. De productie van de grootste suikerproducent Brazilië valt lager uit dan eerder verwacht.

In het Brussels suikeroverleg werd er donderdag (26 augustus) melding van gemaakt dat de internationale prijsstijgingen fors zijn en de suikerprijs binnen de EU iets stijgt. De spotprijzen zijn afgelopen maand fors gestegen en in de belangrijkste productiegebieden lagen deze rond 20 augustus zelfs boven de spotprijzen in de landen rond de Middellandse Zee. "Gemiddeld werden daar spotprijzen gerapporteerd van € 520 per ton, terwijl in België, Nederland en Duitsland spotprijzen rond €530 per ton werden gezien en in Frankrijk zelfs €565 per ton", aldus het verslag van het Brusselse deskundigenoverleg door de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO).

De prijs in Londen ligt met € 414 per ton inmiddels boven de EU-referentieprijs. De gemiddelde verkoopprijs voor suiker steeg in de EU in juni 2021 naar €397 per ton. Binnen Europa blijven de verschillen groot. In landen met een tekort (Bulgarije, Spanje, Griekenland, Italië, Portugal en Roemenië) werd in juni 2021 gemiddeld € 456 per ton betaald tegen €389 in de meeste grote productielanden (België, Duitsland, Frankrijk en Nederland). De gemiddelde prijs ligt €18 per ton boven de prijs in dezelfde periode in 2020.

Handelsbalans negatief
Over het gehele seizoen 2020/2021 verwacht de commissie dat de handelsbalans negatief zal uitpakken (-0,7 miljoen ton). Tegenover een verwachte uitvoer van 0,75 miljoen ton witte suiker staat een verwachte import van ongeveer 1,45 miljoen ton.

De Europese suikervoorraad was per 30 juni 2021 in totaal 4,8 miljoen ton , dat is 1,8 miljoen ton minder dan dezelfde datum vorig jaar.

Bron: RVO

Suikerproductie Brazilië lager dan verwacht
Brazilië produceert door droogte en vorst dit seizoen waarschijnlijk minder suiker dan verwacht. Ook het feit dat meer ethanol wordt geproduceerd gaat ten koste van de suikerproductie. RVO meldt dat er nu een Braziliaanse suikerproductie van ongeveer 32,5 miljoen ton wordt verwacht in plaats van 34 miljoen ton.

India overweegt afschaffing exportsubsidie
India subsidieert de suikerexport flink, maar overweegt deze nu af te schaffen. Dit seizoen heeft India met subsidie tot nu toe ruim 5 miljoen ton uitgevoerd. De totale export zou kunnen uitkomen op ruim 7 miljoen ton. Voor seizoen 2021/22 verwacht India 31 ton suiker te produceren.

Thailand verwacht voor het aankomende seizoen een suikerproductie van ongeveer 10 miljoen ton suiker. Door de hogere prijzen wordt daar een groter areaal ingezaaid.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Nieuws Grondstoffen

Graan zet toon bij dalende voedselprijzen

Markt Starter Grondstoffen

Oogstverwachtingen geven grondstoffenmarkten kleur

Analyse Grondstoffen

Suikernotering VS laagste in ruim een jaar

Analyse Grondstoffen

Amerikaanse suikerprijs laagste in maand tijd

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden