Nederlands Visbureau

Nieuws Visexport

Nederland hapt meer haring weg dit seizoen

19 Augustus 2021 - Jeannet Pennings

Europa's grootste visexporteur Noorwegen heeft afgelopen half jaar een record hoeveelheid vis geëxporteerd. Met name schaal- en schelpdieren vonden gretig aftrek. Vanuit Nederland was er vooral een sterke vraag naar diepgevroren haring. De import steeg in juni en juli 2021 met 16%.

Medio juni is het nieuwe haringseizoen in Nederland officieel van start gegaan. Het moment dat de Hollandse Nieuwe weer volop verkrijgbaar is. Dat Nederlanders nog altijd graag een harinkje weghappen is terug te zien in de exportcijfers. Noorwegen is veruit onze belangrijkste leverancier als het om haring gaat, tweederde van de haring komt daar vandaan. De Noorse export van diepgevroren haring naar Nederland lag in juni en juli 16% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Ook Duitsers en Polen eten veel haring
In totaal werd er deze maanden 12.000 ton haring geëxporteerd, tegenover 10.300 ton vorig jaar. "Juni en juli is het hoogseizoen voor de export van haring naar Nederland", zegt Jan Eirik Johnsen van de Norwegian Seafood Council. Exporteurs zijn zeer tevreden over het seizoen dit jaar. De totale exportwaarde bedroeg 141 miljoen Noorse kronen (omgerekend €13,4 miljoen, red.). Dat is een stijging van 17% in vergelijking met vorig jaar. Na Nederland waren Duitsland en Polen de belangrijkste afzetmarkten voor Noorse haring.

Niet alleen haring, ook andere vissoorten uit Noorwegen waren afgelopen maanden wereldwijd geliefd. De exportwaarde van Noorse vis is in de eerste helft van het jaar nog nooit zo hoog geweest. In de eerste zes maanden van 2021 exporteerde Noorwegen voor 53,7 miljard Noorse kronen aan vis. Dat is omgerekend €5,10 miljard en een groei van iets meer dan 1% ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar.

Sterke vraag naar gezonde vis
"Ondanks een sterkere Noorse kroon en het feit dat de afzetmarkten nog steeds worden getroffen door de coronapandemie, was de eerste helft van het jaar de beste ooit voor de export van zeevruchten (gemeten naar waarde)", zegt Renate Larsen, CEO van de Norwegian Seafood Council. De sterke vraag naar gezonde, veilige en duurzame Noorse vis is volgens haar de belangrijkste reden waarom opnieuw een exportrecord is bereikt.

Noorwegen is de op één na grootste visexporteur ter wereld. Alleen China levert mondiaal meer vis. De Norwegian Seafood Council verwacht dat de export nog een extra impuls krijgt als restaurant weer allemaal open zijn. "In de markten die weer opengaan, zien we een sterke groei in restaurantbezoeken. Die liggen op een aanzienlijk hoger niveau dan vóór de pandemie, wat ons optimistisch maakt over de toekomst", aldus Larsen.

Zuid-Korea grote groeimarkt
Voor Noorse visexporteurs is vooral Zuid-Korea een opvallende groeimarkt. In de eerste helft van 2021 groeide de exportwaarde naar deze markt met 430% naar 1,9 miljard Noorse kronen. Vooral zalm, makreel en koningskrab vonden gretig aftrek bij de Zuid-Koreanen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet Pennings is journalist met een agrarische achtergrond en een brede interesse in de foodsector. Als redacteur bij Foodbusiness voorziet zij de businessprofessionals uit de voedingswereld van nieuws, analyses, interviews en achtergronden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden