PeelPioneers

Nieuws Sinaasappelschillen

PeelPioneers vervangt E461 met bindmiddel uit schillen

18 Juni 2021 - Linda van Eekeres

PeelPioneers maakt ingrediënten uit sinaasappelschillen voor onder meer de voedingsindustrie. In de pas geopende nieuwe fabriek gaat de scale-up de productielijn uitbreiden. Het bedrijf verwacht veel van een functionele vezel die bindmiddel methylcellulose (E 461) kan vervangen. Dat E-nummer wordt gebruikt in veel producten, waaronder vleesvervangers.

Versgeperst sinaasappelsap is in vrijwel elke supermarkt te vinden. Vaak kun je zelf je flesje vullen. Als dat sap levert jaarlijks 250.000 ton aan sinaasappelschillen op. 30.000 ton daarvan kan in de nieuwe fabriek van PeelPioneers verwerkt worden. Vorig jaar oktober haalde de onderneming €10 miljoen euro op voor de nieuwe fabriek. Twee weken geleden verhuisde de firma van Son naar Den Bosch waar het een nieuwe productiefaciliteit heeft opgezet.  Sinds begin deze week is de volledige productielijn weer op gang.

250.000 ton aan sinaasappelschillen blijft er is er op jaarbasis over na het persen van sap. Foto: PeelPioneers

Uit de sinaasappelschillen maakt PeelPioneers al oliën en D-limoneen (een basis voor schoonmaakmiddelen). Lowlander stop citrusolie in een biertje, net als Two Chefs Brewing. Ook Jopen brengt in het najaar een IPA met citrusolie van Peel Pioneers op de markt. Verder worden de ingrediënten toegepast in andere levensmiddelen, zoals Deventer koek, kerstbrood, limonade, koekjes en bonbons. Ook worden ze gebruikt in non-food producten als cosmetica, schoonmaak en afwasmiddel (Jumbo eigen merk), en handzeep van Seepje. 

In de nieuwe fabriek kan het bedrijf ook andere producten gaan maken. De olie zal dan een kleiner onderdeel vormen, zegt Harold Bink, business development manager van PeelPioneers. "Ik schat dat vezel 20 keer meer capaciteit gaat innemen. De nieuwe fabriek is daar ook op ingericht en daar zien we de meeste potentie in. We hebben heel veel onderzoek gedaan en op labschaal getest met functionele vezel, vezel die technische functies in voeding vervult. Vooral als bindmiddel hebben we daar hoge verwachtingen van. In vegetarisch vlees wordt veel methylcellulose (MC, E 461) gebruikt. Een E-nummer is niet altijd ideaal. Het werkt goed als het verhit wordt, maar als het afkoelt verliest het iets van zijn functionaliteit. Het past ook goed bij clean label en costwise is het ook concurrerend."

In september operationeel
De onderneming is het product volop aan het testen, in samenwerking met de vleesvervangende industrie en bakkerijen. Bink: "Het werkt op labschaal,  en dan werkt het met de nodige uitdagingen ook op productieschaal, is de ervaring. Als je kijkt naar onze fabriek: olie kunnen we produceren, het volgende is uitbreiding van  de vezellijn, daarvoor komen de machines momenteel binnen. Ik verwacht in september daarmee operationeel te zijn. Dan kunnen we opschalen en testen doen op de productielijnen van klanten." 

Klanten zijn volgens Bink al heel enthousiast. "We hebben zelfs een klant die het al in een product heeft verwerkt en voorgesteld aan de retail. En dan hebben we alleen nog maar hand samples verstrekt, dan we hebben het over grammen. Dat is durven vooruitgaan, durven toepassen. Dat is ook hoe wij werken: heel ondernemend. Die vezels hebben we op labschaal gemaakt, maar we zijn al heel breed bezig hoe we die in diverse applicaties kunt gebruiken." 

De ontwikkeling van nieuwe producten vergt veel technisch onderzoek, aldus Bink. "Wat kan een product doen. Wanneer voeg je bijvoorbeeld de olie aan het bier toe. Je wilt een mooi schuimlaagje en schuim en vet werkt niet goed samen. Dat heeft Veldhovense bierbrouwerij vorige week met ons getest: waar ga je het toevoegen. Testen, stapje terug en twee stappen vooruit."

Uitbreidingsplannen zijn er zeker
Het bedrijf liet eerder weten over de grens te kijken en de komende vijf jaar vijf fabrieken in de rest van Europa neer te willen zetten. Hoe zit het met die plannen? "De plannen zijn er zeker, maar de prioriteit ligt nu bij het voldoende operationeel krijgen van de fabriek. Het komende half jaar zullen we echt een uitdaging hebben om die goed op stoom te krijgen."

De sinaasappelschillen worden ingezameld. en vervoerd door Renewi. Foto: PeelPioneers
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden