De Duitse vleesproductie is in het eerste halfjaar van 2025 relatief stabiel gebleven, zo blijkt uit gegevens van statistiekbureau Destatis. Het aantal Duitse slachtingen is licht gestegen. Nederlandse varkenshouders profiteren daar echter amper van, aangezien het aantal buitenlandse slachtingen is gedaald. Ondertussen staat het aantal runderslachtingen fors onder druk, maar nam het aantal pluimveeslachtingen licht toe.
In de eerste helft van 2025 hebben commerciële slachthuizen in Duitsland bijna 3,4 miljoen ton vlees geproduceerd. Dat is 0,1% minder dan in dezelfde periode een jaar eerder, een daling van circa 1.900 ton, zo blijkt uit voorlopige cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis. In totaal werden 23,9 miljoen varkens, runderen, schapen, geiten en paarden en 346,1 miljoen kippen, kalkoenen en eenden geslacht.
Aantal slachtingen stijgt, maar import daalt fors
Het aantal Duitse varkensslachtingen is in de eerste zes maanden van 2025 licht gestegen. In deze periode werden 22,1 miljoen varkens geslacht, een toename van 0,7% (156.900 dieren) ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Van deze varkens was 98,2% (21,7 miljoen dieren) van binnenlandse herkomst. Dit aantal lag 2,3% hoger dan vorig jaar, een stijging van 486.600 dieren.
Het aantal geslachte varkens van buitenlandse herkomst daalde met 44,8% (329.700 dieren) tot 406.000, goed voor een aandeel van 1,8%. De afname komt mede doordat er meer varkens in Nederland worden geslacht door de teruglopende veestapel in ons land. De Duitse productie van varkensvlees bedroeg in de eerste helft van 2025 in totaal 2,1 miljoen ton. Door het hogere slachtgewicht steeg de vleesproductie sterker dan het slachtcijfer: een toename van 1,8% ten opzichte van een jaar eerder, oftewel 38.100 ton.
Rundveeproductie daalt aanzienlijk
In tegenstelling tot de productie van varkensvlees daalde de rundvleesproductie in de eerste helft van 2025 fors ten opzichte van een jaar eerder. Boerderijen slachtten 1,4 miljoen runderen, 7,9% minder dan in dezelfde periode vorig jaar (een daling van 117.300 dieren). Het geproduceerde volume rundvlees bedroeg 462.200 ton, 7,2% minder dan een jaar eerder (een afname van 36.100 ton). Het gemiddelde slachtgewicht van runderen lag op net geen 339,6 kilo, circa 2,5 kilo meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
In de eerste helft van 2025 werden in Duitsland in totaal 346,1 miljoen stuks pluimvee geslacht. Hoewel het aantal geslachte dieren licht steeg met 0,6%, bedroeg de productie van pluimveevlees circa 779.900 ton. Dat is 0,1% minder dan in dezelfde periode vorig jaar, een afname van 790 ton.
Varkensmarkt blijft verreweg het grootste
Ondanks de veranderende consumentenvoorkeur, die over het algemeen niet in het voordeel van de varkenssector uitvalt, blijft deze sector verreweg de grootste. In de eerste helft van 2025 was 63,2% van de totale vleesproductie afkomstig van geslachte varkens. Pluimveevlees volgde met een aandeel van 23,0%, terwijl rundvlees goed was voor 13,6%. Vlees van schapen, geiten en paarden maakte slechts circa 0,3% van de totale productie uit.