De rundvleesmarkt blijft in Noord-Europa onder druk staan. Hoewel Europese prijsdata ontbreekt, blijkt uit de lokale noteringen van Vee & Logistiek en de VEGZ dat de Nederlandse en Duitse rundveeprijzen wederom zijn gedaald. De vraag naar vlees is na de laatste prijsverhogingen in de supermarkt simpelweg zo hoog geworden dat consumenten niet meer happen. Ondertussen blijft de prijs in Ierland stijgen.
De data van de Europese Unie is sinds vorige week niet bijgewerkt, waardoor de laatste ontwikkelingen niet zichtbaar zijn. Wel is te zien dat de prijzen de afgelopen weken duidelijk onder druk stonden in Duitsland, Denemarken en met name in Nederland.
In Duitsland zijn de prijzen fors gedaald. Koeien van 0-kwaliteit zakten met €0,20 naar €6,15 per kilo. Jungbullen van R-kwaliteit daalden even sterk en kwamen uit op €6,80 per kilo. Ook de noteringen van Vee & Logistiek gingen omlaag, zij het minder scherp dan de Duitse prijzen. In alle categorieën namen de prijzen daar met €0,10 af. Daardoor komt de O-kwaliteit nu uit op €5,10 per kilo en de R-kwaliteit op €5,90 per kilo.
Vraag drukt prijzen
Uit de lokale data blijkt duidelijk dat de Noord-Europese rundvleesprijzen nog altijd onder druk staan. Voorlopig lijken we het punt te hebben bereikt waarop de wal het schip keert. Door de hoge consumentenprijzen is de vraag sinds de meest recente prijsverhogingen in de retail duidelijk afgenomen. Daar komt bij dat er, zoals gebruikelijk tijdens de zomervakantie, weinig wordt gestunt met rundvlees.
Slachterijen maken gebruik van de situatie om de prijzen stevig te drukken. In de markt klinkt dat er simpelweg geen andere optie is: de vleesprijzen moeten omlaag. Als runderen niet goedkoper worden ingekocht, dreigt slachten met verlies. Omdat slachterijen er niet op rekenen dat de prijzen op korte termijn verder zullen stijgen, achten zij het op de lange termijn rendabeler om lege slachthaken te accepteren dan om een verlies te maken op de productie. Slachten voor een vraag die er niet is, is gezien de extreem hoge prijzen simpelweg te riskant. Er is geen enkele garantie dat vlees dat nu wordt ingevroren, later nog met winst verkocht kan worden.
Ierse prijzen stijgen door
Hoewel de data uit Ierland nog niet up-to-date is, melden Ierse vakmedia dat de prijzen nog steeds flink stijgen. Voor Angus- en Hereford-runderen worden prijsstijgingen tussen de 15 en 30 cent per kilo genoteerd. De reden daarvoor blijft onveranderd: het aanbod is simpelweg een stuk lager dan in de eerste helft van het jaar. Inmiddels ligt het aantal slachtingen, dat eerder dit jaar nog duidelijk boven het niveau van vorig jaar lag, 34.500 runderen lager dan een jaar geleden. Ook het gemiddelde slachtgewicht is afgenomen. Het gemiddelde gewicht van stieren daalde in het eerste halfjaar van 2025 met 1 kilo tot 339 kilo ten opzichte van het jaar ervoor. Bij vaarsrunderen nam het slachtgewicht zelfs met 3 kilo af tot 302 kilo.