De Europese rundveeprijzen laten een gemengd beeld zien. Terwijl de prijzen in Nederland en Duitsland dalen, blijven de benchmarks elders in Europa stabiel. In Noord-Europa is de vakantiegerelateerde vraaguitval duidelijk merkbaar, maar volgens marktkenners speelt er meer dan alleen het seizoenseffect.
De Europese benchmarks blijven grotendeels stabiel. Een uitzondering is de Nederlandse rundvleesprijs, die vorige week nog als onveranderd werd opgegeven, maar met terugwerkende kracht vanaf week 28 is bijgesteld naar een duidelijke daling. Voor week 28 werd een prijs van €668 per 100 kilo gemeld. Inmiddels is de prijs met 4,8% gedaald naar €637. Daarnaast blijft de opgave van de Ierse markt in week 30 stabiel en ongeveer gelijk aan de Duitse. Het verschil bedraagt iets minder dan €1 per 100 kilo.
Als we kijken naar de benchmark van Vee & Logistiek, zien we dat de rundprijzen ook deze week opnieuw een stap omlaag hebben gezet. De daling bedraagt 10 cent, waarmee de prijs in twee weken tijd met in totaal 25 cent is gedaald. Ingewijden in de markt geven dat de daling komende weken doorzet. Deze daling geldt voor alle categorieën. Ook in Duitsland is sprake van duidelijke prijsdruk: de VEZG noteert een daling van 10 cent voor zowel melkvee van 0-kwaliteit als jonge stieren van R-kwaliteit.
Perspectieven lopen uiteen
Ingewijden in de markt herkennen zich in de daling. Prijzen van runderen nemen duidelijk af. Slachterijen met een focus op de retail geven aan dat ze de notering van Vee & Logistiek conservatief vinden en herkennen zich meer in de stevigere daling van de Europese benchmark. Op de markt overheerst het sentiment dat de veeprijzen inmiddels over het hoogtepunt heen zijn. De huidige daling zou een correctie zijn als gevolg van vraaguitval. De vleesprijzen zijn simpelweg hoog, waardoor de vraag onder consumenten zwakker is. Het gevolg hiervan is een lagere vleesprijs, maar ook een afname van de rundveeprijzen.
Dit is met name in de retail te merken. In de horeca blijft de vraag sterk en vlees inkopen blijft behoorlijk duur. Op de luxemarkt zijn de prijzen eerder al wat gezakt ten opzichte van het hoogtepunt, maar de prijsdruk blijft de laatste weken weer beperkt. Met het invallen van de vakantie loopt de horeca in Noord-Europa goed, waardoor de vraag naar vlees sterk blijft. Wel wordt gemeld dat prijzen uit Zuid-Amerika aanzienlijk lager zijn dan de prijzen van Europees vlees. Rundvlees uit Brazilië en Uruguay inkopen is zelfs buiten de importquota rendabel, mede door hoge prijzen van invoervergunningen. Zelfs na het betalen van de invoerrechten blijft vlees uit deze landen een kleine 4% goedkoper dan vlees van vleesvee uit Duitsland of Ierland, zo laten ingewijden in de markt weten.
Zuid-Europese prijzen constant
Ondertussen is de prijs van vleesvee in Midden- en Zuid-Europa zeer constant. Dat geldt voor zowel Spanje, Frankrijk, Oostenrijk als Italië. In dat laatste land is de prijs gestabiliseerd na een forse daling, waardoor de prijzen het laagste punt hebben bereikt in het gebied. Volgens de prijsopgaven van de Europese Unie stond de prijs van youngbulls van R-kwaliteit de week ervoor nog op een gedeelde eerste plaats met Spanje. Inmiddels lijkt de prijs in het gebied wel op zijn hoogtepunt te staan. De toeristenactiviteit is in de komende drie weken maximaal. Spaanse rundveehandelaren vertellen ondertussen dat de afzet van rundvlees wat tegenvalt. Met name in de horeca is de vraag wat aan de lage kant. Ingewijden horen van afnemers dat een wat tegenvallend toeristenseizoen aan de zwakke afzet ten grondslag ligt.