Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Ierse rundvleesprijs stijgt, Nederlandse notering daalt

Woensdag 15:30 uur - Matthijs Bremer

De Europese rundveeprijzen stijgen wederom licht. Opmerkelijk is dat de Ierse prijzen opnieuw boven de Nederlandse zijn uitgekomen. Ondertussen daalt de Nederlandse notering van Vee & Logistiek voor het eerst dit jaar.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Noord-Europese rundveeprijzen vertonen nog steeds een licht opwaarts momentum, zo blijkt uit data van Eurostat. Terwijl de Deense prijzen een stap omlaag zetten, stijgen de Duitse prijzen door. Lichte stijgingen zijn ook zichtbaar in Polen en Ierland. De prijzen in dat laatste land staan inmiddels weer boven de Nederlandse notering.

Kijken we naar Zuid- en Midden-Europa, dan zien we een wat minder stabiel beeld. De Franse rundvleesprijs blijft licht stijgen en nijgt nog altijd omhoog. Ondertussen komt de Oostenrijkse prijs aardig in de buurt. Deze ligt duidelijk boven de Italiaanse en nadert die van Frankrijk. In Italië is er sprake van lichte prijsdruk. Aangezien de prijs de laatste weken heen en weer schommelt, lijkt er vooral sprake van stagnatie. Ook de Spaanse prijs schommelt, al zijn de fluctuaties daar meer uitgesproken. 

Ondertussen profiteert één markt duidelijk van het toeristenseizoen: Portugal. De prijzen in dat land waren relatief laag, maar zijn nu flink gestegen. De prijs steeg van €449,42 per 100 kilo naar €472,74 per 100 kilo, een toename van 5,2% in één week. Over een periode van vijf weken bedroeg de stijging zelfs 16,1%.

Zomeruitval blijft beperkt
De rundveemarkt is nog altijd zeer krap. Dit komt deels door een zwak aanbod, maar ook de vraag blijft opmerkelijk sterk — ondanks de hoge prijzen. Noord-Europese slachterijen geven aan dat het inmiddels moeilijk is om winst te maken: runderen zijn simpelweg erg duur, terwijl de vraag in de retail duidelijk lager ligt dan normaal. In Nederland is deze ontwikkeling al zichtbaar in de noteringen van Vee & Logistiek, waar de prijzen in alle categorieën met 15 cent zijn gedaald. In Duitsland wordt deze daling echter nog niet weerspiegeld. De prijzen op de VEZG blijven voor alle kwaliteiten stabiel.

Met de prijsverlagingen proberen slachterijen hun verliezen te beperken, waarbij ze eventuele lege slachthaken voor lief nemen. Verlies lijden op het aantal slachtingen heeft namelijk een positief bijeffect dat verlies op de verkoop van vlees niet kent: uitgestelde slachtingen zorgen ervoor dat het aanbod later in het jaar toeneemt, wanneer er weer meer consumenten zijn. Overigens is de verlaging niet representatief voor horeca-slachterijen. De afzet in restaurants loopt juist goed, zo is op de markt te horen. Restaurants zitten in Nederland behoorlijk vol. Wel staat er minder biefstuk op de kaart. Door de krapte verschijnen, zeker in het hogere segment, vaker ongebruikelijke delen zoals rundwang of ossenstaart op het menu.

{{dataviewSnapshot(52_1753259938)}}

In de markt is te horen dat de export van rundvlees uit Zuid-Amerika naar Europa flink is gegroeid. Uit de meest recente exportdata van de Braziliaanse brancheorganisatie voor de rundvleessector, Abiec, blijkt dat deze trend in ieder geval gold voor de eerste vier maanden van 2025. In die periode steeg de export met 28,5% tot 38.419 ton. Handelaren constateren dat de uitvoer sindsdien verder is toegenomen. De verwachting is dan ook dat de stijgende lijn zich zal voortzetten.

Ierse markt stijgt weer
De Ierse rundveeprijs heeft zoals boven te zien voor het eerst in weken weer een stap omhoog gezet. Dit voorjaar bereikte de prijs een piek van €755,84 per 100 kilo voor runderen van R-kwaliteit. In week 28 steeg de prijs opnieuw licht: van €718,33 naar €722,49 per 100 kilo. Volgens handelaren zijn de prijzen sinds die week verder opgelopen. De voornaamste reden voor de stijging is een fors lager slachtcijfer dan gebruikelijk. In de week van 13 juli werden in Ierland 24.227 runderen geslacht — het laagste aantal van dit jaar. Ter vergelijking: een jaar eerder lag dat aantal nog op 32.666, wat neerkomt op een daling van 25,8%.

Vermoedelijk is deze daling het gevolg van een hoog aantal slachtingen eerder dit jaar. In januari en februari werden wekelijks zo'n 39.000 runderen geslacht. Voor het eerst in 2025 ligt het cumulatieve slachtcijfer nu onder dat van vorig jaar: tot nu toe zijn er 918.904 runderen geslacht, tegenover 920.017 in dezelfde periode van 2024.

{{dcamiSnapshot(976_1753270369)}}

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden