De Nederlandse eierprijs heeft deze week een onverwachte stijging laten zien. Normaal gesproken begint de prijs pas in de zomer te dalen. De vraag is sterk en hoewel het aanbod in de meeste Europese landen toeneemt, is er in Nederland juist sprake van een daling. In Duitsland dalen de prijzen nog steeds, al gebeurt dat bij onze oosterburen minder sterk dan voorheen.
De eierprijs heeft een ongebruikelijke stijging doorgemaakt. In week 21 steeg de prijs met 10 cent naar 17,75 euro per 100 bruine eieren van maat M, waarna deze zich op dat niveau stabiliseerde.
Dit is een atypische situatie. Over het algemeen daalt de eierprijs tot na de zomer en zet de prijs pas in de zomer een stap omhoog. Historisch gezien is de vraag naar eieren in de zomer zwakker. De paasvraag is dan verdwenen en consumenten eten in deze maanden doorgaans minder eieren. Daarnaast daalt in deze periode ook de vraag naar zoetwaren, waardoor de industriële vraag naar eieren voor verwerking afneemt.
Er zijn al jaren signalen dat de seizoenspatronen wat minder uitgesproken zijn. Door het positievere gezondheidsimago eten consumenten het hele jaar door graag meer eieren. Hoewel de productie in de EU de afgelopen jaren is toegenomen, blijkt deze stijging onvoldoende om de prijzen onder controle te houden.
Opmerkelijk is dat Nederland het enige grote productieland is dat hier een uitzondering op vormt. Dit verklaart deels de prijsstijging, die op andere Europese markten niet zichtbaar is. De Nederlandse productie daalde van het topniveau van 2,1 miljoen ton tussen 2016 en 2018 naar 1,7 miljoen ton in 2021. Sindsdien blijft de productie stabiel op dat niveau. In de andere grote markten is sprake van een lichte stijging, behalve in Polen, waar de productie juist fors toenam. In 2015 produceerde het Oost-Europese land nog 4 miljoen ton eieren. In 2024 steeg de productie met ongeveer 45% naar 5,8 miljoen ton.
Transitie naar scharreleieren
Dit leidt tot een krap aanbod. Daarnaast zorgt de overstap van kooieieren naar scharreleieren in Zuid-Europa voor een verdere verzwakking van het Europese aanbod. Daar komt bij dat de voedingsindustrie ook liever geen kooieieren meer verwerkt in hun producten, omdat consumenten steeds kritischer worden op wat zij eten. Het gevolg is dat de sector meer moeite moet doen om het aanbod op peil te houden, wat leidt tot stijgende kosten.
Duitse prijs omhoog
Ondertussen blijft de Duitse eierprijs dalen, al gebeurt dat ook bij onze oosterburen minder snel dan voorheen. Tot en met week 19 verlaagde Weser-Ems de prijs wekelijks met stappen van 40 tot 50 cent per 100 scharreleieren van maat M. In week 20 daalde de prijs echter nog maar met tien cent, naar €16,50 per 100 stuks.
De scherpe prijsdalingen bij onze oosterburen zijn het gevolg van de hoge prijzen rond Pasen. De industrie heeft ervoor gekozen zoveel mogelijk op voorraden te teren om de prijzen te drukken. Die strategie is succesvol gebleken: inmiddels zijn de prijzen fors gedaald. Vergeleken met de piek in week 10 ligt de prijs nu 17,6% lager. De grootste prijsdruk op de Duitse markt is inmiddels verdwenen, maar het aanbod blijft bijzonder krap, waardoor de daling trager verloopt. De voorraden in Duitse pakstations zijn nog steeds minimaal. De eieren die binnenkomen, worden vrijwel direct verhandeld.