Australië heeft in april 127.000 ton rundvlees geëxporteerd, een recordhoeveelheid voor die maand. Daarmee komt het land dicht bij het absolute record van 130.000 ton van oktober. De Verenigde Staten blijft de voornaamste afzetmarkt, maar ook China wordt steeds prominenter.
Wederom bleek de Verenigde Staten de voornaamste importeur van Australisch rundvlees. De import kwam uit op 37.000 ton, een toename van maar liefst 44% vergeleken met het jaar ervoor. China kwam dit jaar op een duidelijke tweede plaats, met een uitvoer van 21.500 ton. Dat is een stijging van maar liefst 45% vergeleken met april 2024. De sterke uitvoer naar het Aziatische land is deels toe te schrijven aan de stukgelopen handel met de Verenigde Staten. Hoewel de extra tarieven inmiddels zijn teruggebracht van 125% naar 10%, is de toegang van zo'n 300 slachthuizen tot de Europese markt nog steeds niet verlengd.
Opmerkelijk is dat de export van vlees van graan gevoerde runderen toeneemt. Australië exporteerde dat jaar 37.000 ton graan gevoerd rundvlees, een nieuw record. Ongeveer een derde daarvan was bestemd voor China. In de eerste vier maanden van 2024 importeerde dat land 42.000 ton graan gevoerd rundvlees. Dat is een toename van 36% ten opzichte van het jaar ervoor.
Droogte zorgt groter aanbod
De markt verwacht dat Australië dit jaar, net als in 2024, opnieuw een recordexport zal realiseren. Tegelijkertijd wordt aangenomen dat het hoge aantal slachtingen van de afgelopen jaren zijn tol zal eisen en dat het aanbod zal afnemen. Op dit moment zien we het aanbod echter juist sterk toenemen. In Zuid-Australië worden sterke verkopen aan mesterijen en slachterijen gemeld. Op de veemarkt van Wagga Wagga werd een recordverkoop van 8.700 runderen in één week genoteerd. Deze piek is het gevolg van de toenemende droogte in het land en tekorten op de voedermarkt. De verwachting is dan ook dat het aanbod na deze slachtpiek weer sterk zal teruglopen.