Amerikaanse exporteurs van rund- en varkensvlees hebben in maart, net voordat begin april de tarievenoorlog losbarstte, nog goede zaken op de exportmarkten kunnen doen. Het totaal geëxporteerde volume rund- en varkensvlees liet een stijging zien ten opzichte van maart 2024. De verwachting is dat de exporten van april en mei lager blijken.
Het exportvolume rundvlees steeg met 1% tot 109.330 ton en het volume varkensvlees dikte zelfs 3% aan om op een totaal van 269.344 ton uit te komen. De voorzitter van de Amerikaanse exportfederatie van vleesexporteurs (USMEF) spreekt van een 'spectaculaire maand wat betreft de vraag naar Amerikaans varkensvlees in Mexico en Centraal-Amerika' en een 'robuuste en veerkrachtige vraag naar rundvlees'. De vooruitzichten echter zijn onzeker.
Vlees onderweg naar China
Met name de export van vlees naar China ondervond tot de laatste weken hinder vanwege de tarievenoorlog. Voor varkensvlees geldt een Chinees importtarief van in totaal 172% en voor rundvlees 147%. Vlees dat voor 10 april naar China verscheept is en voor 13 mei in dat land aankomt, zal zonder extra heffing toegelaten worden, zo meldt de USMEF. Bij nieuwe handel lopen exporteurs sinds 10 april in de handel richting China volgens het USMEF tegen een muur aan, hoewel de zwakkere dollar wel in het voordeel is.
China's aandeel in de Amerikaanse exportvolumes bedraagt voor zowel rund- als varkensvlees zo'n 15%. Op dit moment wordt nog vooral het aandeel van China op de exportmarkten geraakt door de tarieven. De cijfers in april en mei zullen, zeker in de volumes richting China, daarom verzwakking laten zien. Maandag 12 mei is de situatie echter weer aanzienlijk veranderd. China en de Verenigde Staten zijn een pauze van 90 dagen overeengekomen. De Verenigde Staten hebben de handelstarieven verlaagd van 145% naar 30%. China verlaagt de nieuwe importtarieven van 125% naar 10%. Daarmee komt het tarief voor varkensvlees uit op 57%. De heffing voor rundvlees komt de komende negentig dagen uit op 32%.
Handelsrelatie met Mexico belangrijk, maar ook onzeker
Het USMEF geeft in haar maandupdate verder aan dat het de situatie rond de handel met Mexico nauwlettend in de gaten houdt. Het Amerikaanse Ministerie van Handel is mogelijk voornemens om een anti-dumpingsheffing van 21% op de import van tomaten uit Mexico in te stellen per 14 juli 2025. Hoewel er nog geen duidelijkheid is over eventuele tegenmaatregelen, zou volgens het USMEF varkensvlees genoemd zijn als een mogelijk interessant product voor tegenheffingen. Vooralsnog heeft Trump de eerder aangekondigde algemene importheffingen opgeschort.
Mexico is voor zowel rund- als varkensvlees één van de belangrijkste afnemers voor de Verenigde Staten. Zo'n 16% van het rundvlees voor export gaat naar Mexico en bij varkensvlees ligt dat percentage op 25%. De impact van een eventuele verstoring van de handel tussen deze landen zou de Amerikaanse export wel eens bijzonder stevig kunnen raken. Mocht het tot aanzienlijk conflict komen, dan is de kans groot dat de Verenigde Staten zijn huidige volumes niet vast kan houden.
Deal met Verenigd Koninkrijk
Vorige week werd bekendgemaakt dat de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk nieuwe deals over wederzijdse handel hebben gesloten. Rundvlees lijkt een belangrijke factor in deze besprekingen geweest. Zo verklaarde landbouwminister Brooke Rollins dat de deal kan zorgen voor een exponentiële groei van rundvlees naar het Verenigd Koninkrijk. Hoe groot de impact van deze afspraken daadwerkelijk zal zijn, is afwachten. In maart 2025 ging er 509 ton rundvlees van de VS naar het VK, slechts een fractie van de totale export. Wel was deze in maart 2025 al ruim drieënhalf keer groter dan de 158 ton uit maart 2024, maar de volumes blijven verwaarloosbaar.
Ten slotte is het de vraag in hoeverre de vraag uit Groot-Brittannië overeenkomt met de exporten naar China. Het Aziatische land importeert hoofdzakelijk bijproducten zoals orgaanvlees. Daarnaast bestaat de import voor een aanzienlijk deel uit luxere producten zoals biefstukken. Het Verenigd Koninkrijk importeert deze producten beperkt. Hetzelfde probleem geldt voor Mexico. In de praktijk komt de vraag in het Verenigd Koninkrijk redelijk overeen met het product dat de Verenigde Staten zelf op grote schaal importeert. In beide landen is de vraag naar vleessnippers het sterkst. Met het sluiten van gerichte deals lijken de VS wel duidelijk te werken aan het beter differentiëren van de exportposities.