Pali Group

Analyse Vlees & Eiwit

Zorgen bij slachterijen over kritische massa kalveren

Gisteren 12:30 uur - Redactie Foodbusiness

De omvang van de Nederlandse kalversector wordt in rap tempo kleiner. Het aantal kalverslachtingen in de maanden januari en februari liggen op een aanzienlijk lager niveau dan nog een jaar eerder. De slachtaantallen liepen als gevolg van krimpende veestapels tot bijna 20% terug. Dit geeft slachterijen de nodige hoofdbrekens, hoewel over de toekomstige ontwikkeling van het de meningen verschillen. De economische bijdrage van de kalversector zal hoe dan ook flink kleiner worden. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een daling van het aantal kalverslachtingen lag weliswaar in lijn der verwachting, toch valt de krimp in het aantal kalverslachtingen de afgelopen maanden ineens wel heel fors uit: in januari en februari daalde het aantal slachtingen met respectievelijk 19% en 16% tot nog net boven de 100.000 stuks in de maand februari, zo blijkt uit voorlopige data van het CBS. Naast de stoppersregelingen in Nederland spelen ook de krimpende melkveestapel in andere Europese landen en blauwtong een rol. Dit zet het aanbod van kalveren onder druk, al zorgen de stoppersregelingen er in Nederland voor dat het aantal slachtingen in eigen land harder daalt dan in andere Europese landen. 

Daling versnelt
Het aanbod kalveren laat sinds afgelopen zomer een steeds snellere daling zien. In het derde kwartaal van 2024 lag het aantal slachtingen 2% onder het voorjaarsniveau. In het vierde kwartaal van 2024 was het aantal slachtingen al 4% lager ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In de eerste 2 maanden van 2025 ligt het aantal slachtingen zo'n 18% onder het niveau van een jaar eerder. 

Krimp raakt kostprijs
Navraag bij Nederlandse kalverslachters leert dat markt als krap wordt ervaren. Een woordvoerder van Ekro (onderdeel van de VanDrie Group) laat weten dat het aantal slachtingen terugloopt en wijst naar de CBS-statistieken. Als oorzaken worden met name genoemd de krimpende melkveestapel in Noord-West Europa en de impact van blauwtong. Overigens verwacht men bij VanDrie dat het aanbod zich op termijn nog wel 'gedeeltelijk zal herstellen'.

Een concurrerende Nederlandse kalverslachter, die niet bij naam genoemd wil worden, geeft aan dat de druk op de slachtsector is toegenomen. De lagere slachtaantallen (en een daarmee gepaard gaande lagere bezettingsgraad) hebben volgens dit bedrijf invloed op de kostprijs en de Nederlandse concurrentiepositie. Het is belangrijk om kritieke massa als sector te behouden, zo wordt aangegeven. Lagere slachtaantallen verhogen naast de inkoopprijs voor slachtdieren namelijk ook de verdere kostprijs per kilogram vlees. Deze woordvoerder verwacht de komende 12 maanden overigens geen herstel van het aanbod en mogelijk zelfs een verdere krimp.

Krap 20% van bedrijven stopt
Nederland telde in 2023 volgens cijfers van het CBS zo'n 1.500 kalverbedrijven. Voor de Lbv-plus regeling hebben zich 211 kalverbedrijven aangemeld. Dat zijn allemaal bedrijven die vallen onder de aanpak piekbelasting. Kalverbedrijven die geen piekbelaster zijn, konden zich niet inschrijven voor de 'reguliere' Lbv-regeling die in 2023 speelde, maar wel voor de Lbv voor kleinere sectoren die eind 2024 openstond. Hiervoor schreven zich nog eens 54 kalverbedrijven in. Daarmee komt het totaal aantal bedrijven dat zich voor een stoppersregeling heeft aangemeld op 265. Dat is bijna 18% van het aantal Nederlandse kalverbedrijven. Veel van de bedrijven die zich voor de Lbv voor kleinere sectoren regeling hebben aangemeld zijn op dit moment nog in productie. Dit wijst op een verdere krimp in slachtingen op termijn. 

Volgens informatie uit 2024 van brancheorganisatie voor de kalversector (SBK) creëerde de sector een economisch toegevoegde waarde van €1,7 miljard en bood de sector werkgelegenheid aan 22.000 mensen. Met een forse krimp van het aantal slachtingen bestaat er een kans dat economische omvang van de sector met een paar honderd miljoen euro kan krimpen.

Hoge prijzen
Al tijden staat de rundvleesmarkt in het teken van hoge prijzen. Ook de prijzen van nuka's, starters, blankvlees- en rosekalveren staan op historisch hoge niveaus. Zo ligt de prijs van nuchtere kalveren op het moment rond de €400 per stuk, afhankelijk van de kwaliteit. Daarmee zijn nuka's een slordige 120% duurder dan vorig jaar rond deze tijd. Hoewel de prijzen voor vleeskalveren de afgelopen weken wat daalden wordt het vooralsnog gezien als een beperkte prijscorrectie op het zeer hoge niveau dat inmiddels is aangetikt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden