De nieuwe importheffingen van Donald Trump galmen nog altijd na op de vleesmarkten. De VS stelde weliswaar alleen een specifiek tarief in voor rundvlees, maar dat leidde toch tot paniek in de bredere vleessector. China reageerde met tegenmaatregelen die ook de markten voor vleeskuikens en varkensvlees treffen. Daarnaast voerde ook de Europese Unie nieuwe sancties in.
Voor rundvlees heeft Donald Trump een importtarief van 10% aangekondigd. Het effect van die maatregel is zichtbaar in Australië. Vooralsnog zijn er nog geen strengere maatregelen aangekondigd voor markten in de Pacifische regio, maar Australië wordt wél expliciet bij naam genoemd. Dat kan erop wijzen dat het land later alsnog met hogere importtarieven te maken krijgt. Sinds de Amerikaanse markt gebukt gaat onder droogte, exporteert Australië aanzienlijke volumes rundvleessnippers naar de VS.
Door de krappe Amerikaanse rundvleesmarkt is de export naar de Verenigde Staten aanzienlijk gegroeid. In 2024 exporteerde het land 394.500 ton rundvlees naar de Verenigde Staten, een toename van 60,4% ten opzichte van het jaar ervoor. Tegelijkertijd importeert de VS nauwelijks rundvlees uit Australië. Australië legt zich hier niet bij neer en lobbyt nog altijd voor een uitzonderingspositie. Daarbij gebruik het land de krapte op de Amerikaanse rundveemarkt als argument. De prijzen in Australië staan als gevolg van de nieuwe tarieven met enkele centen per kilo onder druk.
Rundvleesexport als doelwit
Het eerste land dat direct met tegenmaatregelen reageerde, was China. Het land stelde een importheffing van maar liefst 56% op rundvlees in. Die maatregel kwam niet als een verrassing, aangezien China kort daarvoor had besloten om de toegang van een groot aantal Amerikaanse bedrijven tot de Chinese markt zoals vastgelegd in het Fase 1-verdrag niet te verlengen. China bereikt hiermee twee doelen tegelijk: het land zet zich af tegen de nieuwe Amerikaanse tarieven, maar speelt tegelijkertijd in op de ruime binnenlandse markt, terwijl de export op hoog niveau blijft.
De impact op de sector is aanzienlijk. China is goed voor ongeveer 17% van de Amerikaanse rundvleesexport. In 2024 exporteerde de VS 195.500 ton rundvlees naar China. De nieuwe heffingen zorgen dan ook direct voor prijsdruk op de Amerikaanse markt. Volgens cijfers van het USDA daalt de prijs voor luxe rundvlees (choice boxes) met $0,08 per CWT, terwijl rundvlees van iets lagere kwaliteit (select boxes) zelfs 66 cent per CWT goedkoper wordt. De effecten van de Chinese tarieven zijn ook zichtbaar in het nabijgelegen Canadese Ontario. Daar daalde de gemiddelde slachtprijs met 25 cent per kilo.
Verlichting Chinese varkensmarkt
Invoerrechten op varkensvlees bedragen zelfs 84%. Ook dit komt niet als een verrassing. De Chinese varkensmarkt staat onder zware druk door een overaanbod en daar komt bij dat de Amerikaanse export naar China al langere tijd afneemt. In 2024 daalde de Amerikaanse varkensvleesuitvoer naar China met 6%, tot 467.000 ton.
Voor kippenvlees stelde China een tarief van 34% in. Historisch gezien is China een belangrijke afzetmarkt voor Amerikaans kippenvlees, maar de export is sterk gedaald door de verslechterde handelsrelatie tussen beide landen. In 2024 daalde de export met maar liefst 60,7%, tot 158.500 ton. De Chinese markt blijft echter bijzonder aantrekkelijk voor westerse exporteurs, aangezien kippenvoeten er als delicatesse worden beschouwd. Terwijl dit product in het Westen meestal wordt verwerkt tot diervoeder, worden er in China hoge prijzen voor betaald. Maar liefst 71% van de Amerikaanse kippenvleesexport naar China bestond uit kippenvoeten.
EU heeft vlees ook op de korrel
Naast China heeft ook de Europese Unie tegenmaatregelen aangekondigd. Brussel overweegt importheffingen op onder meer Amerikaans vlees, granen, wijn, hout, kleding, kauwgom, flosdraad, stofzuigers en wc-papier. Hoe hoog de tarieven voor deze producten worden, is nog niet bekend.