Shutterstock

Nieuws Grondstoffen

Deens voedingscentrum adviseert extra eitje

24 Juni 2024 - Matthijs Bremer

Als een van de eerste landen ter wereld koos Denemarken ervoor zijn bevolking een grotendeels plantaardig voedingspatroon te adviseren. Deze week kwam het Deense voedingscentrum Foedevarestyrelsen met een kleine update van deze voedingsrichtlijnen. Opmerkelijk is dat de bovengrens voor de eierconsumptie wordt verhoogd, terwijl verschillende landen naar Deens voorbeeld inzetten op een plantaardiger voedingspatroon.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De uitgangspunten van het meest recente voedingsadvies uit 2021 zijn duidelijk bedoeld om te sturen op een lagere consumptie van dierlijke producten. Het belangrijkste uitgangspunt is, eet hoofdzakelijk plantaardig, gevarieerd en niet te veel. Dit mantra wordt niet alleen door gezondheid, maar ook door het milieu ingegeven. Zo adviseert het Deense voedingscentrum om 600 gram groenten en fruit per dag te eten. Daarentegen luidt het advies om maximaal 350 gram vlees per week te eten. Dat is exclusief 350 gram vis.  

Iets meer eieren
De aanpassingen zijn volgens het Deense voedingscentrum gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten. Voor een groot deel blijft het voedingsadvies overeind. Zo blijven de adviezen voor de vlees- en groenteconsumptie staan. Wel adviseert het Deense voedingscentrum iets meer volkorengranen en zijn de adviezen voor de zuivelconsumptie van jongeren wat verder gespecificeerd, met een nieuwe categorie voor tien- tot zeventienjarigen. Ten slotte heeft het Deense Voedingscentrum het maximale aantal eieren per week dat een consument zou moeten eten van twee naar drie eieren per week aangepast. 

Dat het Deense voedingscentrum ervoor kiest een hogere bovengrens voor eieren te adviseren, is opmerkelijk. Denemarken was een van de eerste landen die ervoor koos expliciet nadruk op een plantaardig voedingspatroon te leggen. Eerder dit jaar stelde Duitsland zijn voedingsadvies, eveneens in naam van nieuwe wetenschappelijke inzichten, bij naar een maximale vleesconsumptie van 240 gram per week. Daarnaast verlaagde het land de maximale eierconsumptie per week juist naar maximaal een ei per week.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden